Het jubileumjaar van de Alkmaarse victorie, op 8 oktober 2023 precies 450 jaar geleden, gaat ook aan de dorpen in de gemeente niet voorbij. Iets wat niet vanzelfsprekend is. Sommige dorpen waren ten tijde van het Spaanse beleg eigenlijk niet eens zo op de hand van Alkmaar, andere bestónden nog niet eens. Maar in Schermerhorn komt dit belangrijke moment in de Tachtigjarige Oorlog juist uitgebreid aan bod. “Dat raam daar, dat heeft me altijd al verbaasd.”
Wie binnen de stadsmuren van het oude Alkmaar blijft is misschien geneigd te denken dat de Alkmaarse Victorie eigenlijk alleen maar een verdienste van de Alkmaarders is geweest. Historicus Harry de Raad stelt dat beeld in zijn boek ‘Het beleg van Alkmaar’ bij: het is belangrijk om ook naar gebeurtenissen in de omgeving te kijken. Die les is in ieder geval in Schermerhorn niet aan dovemansoren gericht. Want in de dorpskerk heeft één van die andere beslissende gebeurtenissen, de slag op de Zuiderzee, een prachtige plek gekregen in het grote gebrandschilderde raam met daarin het wapen van Hoorn.
Deze geschiedenis, en andere onderdelen van het ‘hele verhaal’ die in de vertelling binnen de Alkmaarse stadsmuren wel eens over het hoofd worden gezien, kregen op zondag 1 oktober alle aandacht in de Grote Kerk van Schermerhorn. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum in Hoorn, verbond daarbij de Alkmaarse geschiedenis aan de gebeurtenissen op de Zuiderzee. Tegelijk exposeerden kinderen uit het dorp hun ‘foto’s-in-lijstjes’ en zorgden ze ervoor dat deze dorpsbijeenkomst niet alleen om het verleden, maar evenzeer om het heden en de toekomst draaide: “Dit is de slotsom van dit jaar in Schermerhorn.”