De zon gaat weer schijnen, de bloemetjes bloeien en als je even niet oplet staat je hele tuin vol met onkruid. Zelfs de straten en fietspaden groeien onder. Om dit te voorkomen heeft gemeente Dijk en Waard een tweede onkruidmachine aangeschaft. En niet zomaar één: “Met 8.000 volt wordt de plant tot wortel aan toe uitgedroogd.”
Tientallen mensen in oranje hesjes en modderige werkschoenen staan rondom de nieuwe Zasso X-Power machine. Ze zijn opgetrommeld om bij de overhandiging van de sleutel te zijn. Als eerste gemeente gebruikt Dijk en Waard de onkruidmachine. “Ik mocht om half vier al stoppen met werken”, zegt een van de mannen met een biertje in zijn hand. “Ik had wel zin in een feestje.”
“De straten die normaal gesproken afgespoten of geborsteld worden, gaan we nu hiermee te lijf”, vertelt Gerard Meijaard van Voets. Hij verkocht de machine aan de gemeente. “Het is een gewone trekker, alleen gaat hiermee 8.000 volt door de plantjes heen. Dit zorgt ervoor dat de plant na twee dagen afsterft en niet meer terugkomt”, vult importeur Frank Verdonschot van CNH aan. (Tekst gaat verder onder de foto)
Vorig jaar heeft de gemeente een proefgedraaid met de eerste machine. Maar nu valt de keuze op een tweede, die nog groter is. “Er is nog niet heel veel mee gewerkt dus mensen wachten het even af”, zegt Sanne Montijn van Stadsbedrijf. Als enige gemeente gebruikt Dijk en Waard de nieuwe onkruidmachines. “Wij willen graag nieuwe dingen uitproberen, en over het algemeen pakt het goed uit.”
Nieuwe dingen uitproberen voelt voor de gemeente Dijk en Waard als een uitdaging, maar dat heeft ook een prijskaartje. De nieuwe onkruidmachine kost 160.000 euro. “Volgens de berekeningen is dat binnen een jaar terugverdiend.” Gerard Meijaard vervolgt: “De oude ijzeren borstels versleten en moesten regelmatig vervangen worden. De restanten kwamen op fietspaden terecht en zorgden voor lekke banden. Nu hoef je er ook veel minder vaak overheen.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Een bijzondere taak was weggelegd voor gemeentewerker Ed Punt. Hij nam de sleutel in ontvangst, omdat de bestuurder het meest in de proefmachine heeft gereden. “Alles wat het aanraakt krijgt een stroomstoot”, vertelt Punt. Al moeten niet alleen planten, maar ook mensen oppassen: “Er staan een hoop waarschuwingsstickers op, maar mensen hebben geen flauw idee wat je aan het doen bent. Vorig jaar kwam iemand op zijn blote voeten op me afrennen, toen schrok ik me rot. Die heb ik toen wel even uitgescholden.”
De sfeer is gezellig in de Heerhugowaardse bedrijfshal. Na de overhandiging van de sleutel ontstaat een rij bij de foodtruck. Mensen kijken met bewondering naar de nieuwe machine. Bestuurder Punt is blij met het apparaat. “Het is leuk om te zien dat iets werkt. Anders ben je zo kansloos bezig.”