Een bakkertje, een winkeltje. Maar óók die schilder. Een brug en nog een brug. Honderden nieuwe woningen, duizenden nieuwe bewoners. Het zijn toekomstperspectieven voor het Alkmaarse stadsdeel ‘Overstad’, waar de komende jaren grote bouwprojecten te verwachten zijn. “Ik ben blij dat dit ontwikkelkader er is.”
Dat zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen, die de vernieuwing van Overstad in z’n portefeuille heeft. Waar die toekomst eerst een vaag en veelkleurig beeld was, ‘een druppel water waar iedereen een andere spiegeling in zag’ – in de woorden van de wethouder – daar krijgt de nieuwe stadswijk nu toch echt vaste vorm. Want een ontwikkelkader, dat zijn strenge spelregels, harde lijnen – al bijna in beton gegoten.
Die spelregels definiëren bijvoorbeeld de bouwhoogte – in principe vijf bouwlagen – en de hoeveelheid groen. Ook aan parkeren is gedacht. “Met parkeerhubs kunnen we flexibel zijn”, zegt Nieuwenhuizen daarover. (tekst gaat door onder de afbeelding)
Met een programma van zo’n 2.300 woningen, waarvan er nu zo’n 600 al in de steigers staan of binnenkort gebouwd gaan worden, en óók nog winkels, bedrijven en mogelijk een huisartsenpost en meer van zulke voorzieningen, kan het op het nieuwe Overstad wel eens druk worden.
“Maar de parkeervraag kan ook weer afnemen. Denk aan een toekomst met zelfrijdende auto’s”, schetst Nieuwenhuizen. “Nu is het zo dat er voor één auto wel zeven parkeerplekken nodig zijn, verspreid over het land. Maar dat hoeft niet zo te blijven.”
In de ‘parkeerhub’ kunnen parkeerplaatsen eenvoudig een andere bestemming krijgen. Het is een multifunctioneel gebouw dat het college het liefst in het midden van Overstad wil neerzetten. Waar precies, dat is nog niet duidelijk, maar in het ontwikkelkader is dus al wel vastgelegd dat die hub er komt. (tekst gaat door onder de afbeelding)
Zo is het ook met de bruggen. Het college wil graag twee bruggen extra bouwen tussen Overstad en de rest van de stad, bedoeld voor fietsers en voetgangers. Eén komt over het Noordhollandsch Kanaal, de andere over de Hoornsevaart. Maar de precieze locatie ligt dus nog niet vast, de gemeente spreekt van een ‘zoekgebied’.
Een school is dan weer niet direct nodig, verwacht de wethouder, maar veel andere voorzieningen zijn wel wenselijk. Dat ‘bakkertje’, dat is toch fijn om in de buurt te hebben, bijvoorbeeld. Zo krijgt het dagelijks leven op het Overstad van de toekomst al vorm: vanuit je appartement naar de bakker, naar de parkeerhub om de auto op te halen, of gewoon naar de fiets om de stad in te gaan.
Het gaat gebeuren, als het college ligt. Wel moet de gemeenteraad het ontwikkelkader nog goedkeuren. Als dat in kannen en kruiken is, zullen er meerdere grote projecten doorgaan op Overstad, is de verwachting. Dan krijgen de plannen pas écht vaste vorm.