Na maandenlange werkzaamheden is de vernieuwde Laat zaterdagochtend geopend. De winkelstraat was jarenlang een zorgenkindje met hoge huren en steeds meer leegstaande panden. Maar met fonteinen, bloemperkjes, bomen en bankjes, wordt geprobeerd het tij te keren. Zaterdag werd de opening gevierd met gebak, een feestelijke borrel én een muzikale bijdrage van zingende bosnimfen.
“Ja, we doen de opening toch buiten. Ik zie dat veel mensen voorbereidingsmaatregelen hebben getroffen”, zegt Karin Ossebaar van de gemeente Alkmaar. Ossebaar kijkt lachend naar de paraplu’s die op deze regenachtige zaterdagochtend zeker geen overbodige luxe zijn. Ze vraagt of wethouder Christiaan Peetoom naar voren komt. Hij voelt zich enigszins onwennig omdat hij als kersverse wethouder naar eigen zeggen niks aan het project heeft bijgedragen. “Wat dat betreft zijn de credits voor Pieter Dijkman en Robert te Beest. En natuurlijk de ondernemers.” In het publiek klinkt wat geroezemoes. “Jullie zijn erg flexibel geweest, ondanks dat het niet altijd makkelijk was.” De straat zou eigenlijk al vorig jaar november klaar zijn, maar de werkzaamheden liepen keer op keer uit. Tot onvrede van ondernemers. Björn Mulder van winkeliersvereniging Bolwerk vervolgt: “Alle winkels hebben echt een zware tijd gehad. Na corona lag de hele straat open en werd het er niet bepaald makkelijker op. Hopelijk wordt de leegstand nu ook goed aangepakt, maar het is al fantastisch dat de Laat zo is geworden.”
Want eerlijk is eerlijk, het verschil is groot. Van stenen, stenen en nog eens stenen is de Laat nu een groene winkelstraat geworden met bankjes en fonteinen. “En dat past ook bij het klimaatbestendig denken”, benadrukt Peetoom. “Bij het inrichten van de straat is gedacht aan hittestress, maar ook flinke regenbuien. Deze straat is echt klaar voor de toekomst.”
Even later klinkt muziek op de Laat. Zingende bosnimfen brengen een eigen versie van het nummer Laat Me van chansonnier Ramses Shaffy. Woordgrap of niet: de boodschap is duidelijk. “Laat je, laat je, laat je fiets maar even staat. Lopen, lopen, wij hebben het altijd zo gedaan.” Een oudere man kijkt naar het optreden. “Tja, het is wel heel makkelijk om alle fietsen van de Laat af te willen. Maar die steentjes zijn een behoorlijke uitdaging voor mensen die slechter ter been zijn.” Wethouder Christiaan Peetoom en Björn Mulder tellen af en drukken op een knop. Het is de symbolische opening van de nieuwe Laat. “En hiermee gaan ook de fonteinen aan”, zegt Ossebaar. Ze somt het verdere programma van de zaterdag op: een loterij, straatsafari, kinderen kunnen geschminkt worden en ook is er een borrel. “Geniet van de feestelijkheden. Het begint nu ook al droger te worden.”