Al meer dan 100 jaar ligt het op het strand van Camperduin. Het wrak van oorlogsschip Prince George. Een jaar of tien heeft het onder een dikke laag zand gelegen, maar sinds afgelopen weekend zijn delen van het schip weer naar het oppervlakte gekomen. Bijzonder, maar het brengt ook gevaarlijke situaties met zich mee.
Het wrak ligt een paar honderd meter van het strandpaviljoen – met dezelfde naam – vandaan. Hoewel het overgrote deel ervan nog altijd onder het zand ligt was dat voorheen wel anders. Vroeger lag het scheepswrak in de zee, tegen de kust aan. Maar door het opspuiten van zand ter kustversterking ligt het nu al zo’n tien jaar onder een laag zand.
Afgelopen weekend viel het strandbezoekers ook al op dat er iets naar boven kwam uit het zand. “Er is iets aangespoeld op het strand van Camperduin”, hoort de Egmondse hulpstrandvonder Marco Snijders van bezoekers. “Of we er even heen kunnen rijden om het op te ruimen was de vraag”. Maar wat hij ziet als hij op de plek aankomt is helemaal niet aangespoeld, het ligt er al meer dan een eeuw. “Het is de Prince George.” (tekst gaat door onder de foto)
Snijders geeft aan dat het schip door de enorme afname van het zand langzaam weer tevoorschijn komt. Door de toenemende stormen en wind wordt het strand steeds lager, wat ervoor zorgt dat het schip naar de oppervlakte terugkeert. In de afgelopen jaren zijn delen van het wrak al wel vaker even zichtbaar geweest. Maar Snijders vertelt dat het alleen maar erger wordt.
Dat omhoog komen van delen van het wrak kan gevaarlijk zijn. Er rijden veel mensen over het strand die de plek niet goed kennen. Dat kan zorgen voor een botsing tegen het schip. “Er rijdt hier vaak marechaussee overheen vanwege de hoeveelheid harddrugs, die aanspoelt de laatste tijd”, zegt Snijders tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. “Zij kennen het strand niet goed en als je hier ‘s nachts rijdt dan zie je die stukken van het schip niet liggen.” (tekst gaat door onder de foto)
En dat gevaar is er niet alleen voor mensen die werken op het strand, ook toeristen moeten oppassen. “Straks gebeuren er nog ongelukken.” Het uitstekende schip is in principe niet gevaarlijk, laat een gemeentewoordvoerder van Bergen weten. “Maar men moet wel oppassen, waar dat normaal gesproken ook zo is in de openbare ruimte.” De gemeente plaatst waarschuwingsborden om bezoekers te waarschuwen.
Het schip kan volgens Snijders in verband met de veiligheid beter helemaal worden blootgelegd. Ook liefhebbers van het schip zien het wrak graag weer helemaal aan de oppervlakte van het strand terugkeren. De vaargeul voor langsvarende schepen is in ieder geval niet in gevaar, laat Rijkswaterstaat weten. Zij nemen geen maatregelen.