Gemeente Alkmaar maakt werk van diversiteit en wil een organisatie zijn waarin iedereen zich welkom voelt en volwaardig meedoet, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, gender, seksuele oriëntatie of beperking. Om dit te bekrachtigen tekende wethouder Pieter Dijkman vorige week in Amersfoort het Charter Diversiteit, samen met wethouders van acht andere gemeenten.
Ruim 7.000 bedrijven en organisaties in Europa hebben inmiddels een diversiteitscharter ondertekend. Van de 103 Nederlandse organisaties waren er slechts vier een gemeente: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag.
“Ik ben blij met de ondertekening van dit charter. In onze gemeente is er ruimte voor verschil. We zijn niet allemaal gelijk, maar verdienen wel allemaal gelijke kansen”, stelt Dijkman. “Het charter is specifiek gericht op de ambtelijke organisatie. Voor het goed functioneren en het klantgericht kunnen werken, moet de organisatie groeien naar een afspiegeling van de lokale samenleving.”
De kern van de aanpak richt zich op het vergroten van de diversiteit in het personeelsbestand door werving, behoud en ontwikkeling. Daartoe neemt de gemeente maatregelen zoals het aanpassen van de wervingsteksten en -kanalen, het aanpassen van het ontwikkelingsaanbod en het verstevigen van relaties met onderwijsinstellingen en sociaal maatschappelijke partners.
Een organisatie waarin het voor iedereen goed werken kan volgens het Alkmaarse gemeentebestuur beter inspelen op maatschappelijke behoeften, en is aantrekkelijker onder een grotere groep van (potentiële) werknemers.
De ondertekening van het charter volgt op het vaststellen van de Alkmaarse Diversiteitsagenda. De gemeente geeft zelf nu het goede voorbeeld. De gemeente wordt hierbij ondersteund door Diversiteit in Bedrijf, een initiatief van de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van de centrale organisaties van werkgevers en werknemers.