Gestolen en in elkaar getrapte fietswrakken en vernielde lantaarnpalen: Het stadspark in Heerhugowaard is aan het verloederen, zo is in het NHD te lezen.
De verloedering komt naar voren in een gesprek dat de krant had met een 90-jarige inwoner die, als hij ’s avonds zijn hond uitlaat, een stanleymes meeneemt om zich te kunnen verdedigen.
Hij denkt dat de vernielingen vooral gepleegd worden door de hangjeugd bij de skatebaan. “Ouderen doen zoiets niet. Toch?” vraagt de man zich tegenover het NHD af. De gemeente is zich echter van geen kwaad bewust en laat weten dat deze situatie nieuw voor hen is.
Rondvraag bij de bezoekers van het park en omwonenden schetst echter een subtieler beeld. Inderdaad, de gesloopte fiets hoort er niet en ja, er gebeurt wel eens wat, maar van verloedering wil eigenlijk niemand spreken.
Via Facebook duiken echter de nodige reacties op over hangjeugd rond Middenwaard, en die bevestigen juist weer het relaas van de geïnterviewde bewoner:
“Prullenbakken worden kapot getrapt, verdwaalde winkelwagens worden vol kranten geladen, in brand gestoken en tegen deuren en ramen aangereden, muren worden beklad, voorbijgangers lastig gevallen. En ze hebben vrij spel want de politie komt nauwelijks kijken. Ook ik voel me die nachten niet veilig als ik thuis kom van mijn werk”, zo laat Bjorn Fortuin weten.
De melding over kapotte lantaarnpalen is door de gemeente doorgezet naar het Meldpunt Openbare Ruimte. De gesloopte fietsen zijn iets lastiger. Zolang een kapotte fiets als ‘fiets’ wordt aangemerkt is de gemeente aan regels gebonden en moet de tweewieler eerst gelabeld worden met een waarschuwing.
Pas na enige tijd mag de ‘fiets’ dan geruimd worden. Wordt een gesloopte fiets als ‘grofvuil’ aangemerkt kan er sneller geruimd worden. Een rondje door het park levert inderdaad de vernielde fiets op die in combinatie met de graffiti bij de skatebaan een mooi plaatje oplevert.