Zoals het is, blijft het niet, maar veel blijft bewaard en tegelijk komen er 550 woningen bij in de stad: Alkmaar maakt werk van het PEN-dorp. Het bijzondere kantorencomplex langs het Noordhollandsch Kanaal wordt de komende jaren omgevormd tot een gevarieerde woonwijk. Een ontwerp-bestemming ligt nu klaar, al is het voornemen om hier te bouwen ouder: “Het speelt natuurlijk al even.”
Wethouder Christian Schouten is blij dat er vaart in zit. Die is ook nodig, want het is voor projecten als deze herontwikkeling handig om ze nog vóór het ingaan van de nieuwe Omgevingswet naar de raad te sturen. Dan hoeft het werk dat er eerder al in is gestoken niet nog eens over worden gedaan. “We gaan van start, het is de bedoeling dat in 2025 de eerste woningen worden opgeleverd”, vertelt de wethouder.
550 woningen moeten het worden, deels in appartementencomplexen, deels grondgebonden. “Daar is goed over gesproken, ook met omwonenden. De woontorens komen meer aan de buitenrand, de grondgebonden woningen achter de boerderijen die er al staan.” Die torens, twee zijn het er, meten elk 50 meter, in hoogte vergelijkbaar met De Vroonerkroon die in de Vroonermeer staat. Het laat zien dat de ambities hoog zijn. (tekst gaat door onder de afbeelding)
Ondanks die hoge ambities is wel met veel zaken rekening gehouden, benadrukt de wethouder. Met het bouwkundig erfgoed, bijvoorbeeld. Het PEN-dorp is een bijzonder ontwerp van de Friese architect Abe Bonnema, die zijn stempel op Alkmaar drukte met gebouwen als het Stadskantoor, de Huisvuilcentrale en de ‘Houtskeletwoningen’ in Alkmaar Noord, in de volksmond ook wel bekend als het Indianendorp. Dat het historisch waardevolle PEN-dorp zou verdwijnen ontlokte liefhebbers van Bonnema’s werk teleurgestelde reacties.
“De bakstenen van de huidige gebouwen zijn niet meer te redden”, legt wethouder Schouten uit. “We gaan dus inderdaad nieuw bouwen. Maar daarbij blijft de architectuur van Bonnema bewaard. Het wordt in exact dezelfde staat teruggebouwd.” Daarvoor is eerder al ontwerpbureau De Zwarte Hond ingeschakeld, die de het werk van de inmiddels overleden Bonnema voortzetten. Zij werken samen met ontwikkelaar NH-Developments. Zo kan het bijzondere karakter van dit stukje Alkmaar dus behouden blijven in een nieuw jasje. (tekst gaat door onder de foto)
“En de tuinen worden niet aangeraakt”, voegt de wethouder daar nog aan toe. De bijzondere tuinen, ontworpen door Mien Ruys, verdienden volgens liefhebbers eveneens bescherming en daar is dus rekening mee gehouden. Het laat goed zien hoe deze herontwikkeling een balanceeract is geweest, die ook zeker tijd gekost heeft. Maar nu is het dus ‘in procedure’ gebracht. “De schop kan de grond in”, blikt wethouder Schouten hoopvol vooruit. Al zal dat ook weer afhangen van de verkoop van de honderden woningen. Maar daar heeft de wethouder alle vertrouwen in: “Het is heel divers, met veel variatie in soorten woningen.”
In het project zal ook ruimte zijn voor voorzieningen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een basisschool, een huisartsenpost, al is dat nog niet concreet. Voor parkeren zal ruimte komen in een speciale ‘parkeerhub’, een idee dat ook bestaat voor de nieuwbouw op Industrieterrein Oudorp. Zo blijft Alkmaar in wat in naam ‘dorpen’ zijn bouwen aan een toekomst die er grootstedelijk uitziet.