Binnenkort kan een flink aantal personeelsadvertenties worden verwacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het waterschap moet zestien extra medewerkers zien te vinden om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit in Noord-Holland flink verbetert. Anders voldoet die over drie jaar nog steeds niet aan strengere normen uit de Europese Kaderrichtlijn Water. “Het hoogheemraadschap had veel eerder moeten beginnen”, stellen critici.
Uiterlijk in 2027 moeten alle wateren schoon en gezond zijn en een goede chemische en ecologische waterkwaliteit hebben. Zonder eindsprint gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap heeft ermee ingestemd om daarom nog eens 2,6 miljoen euro extra uit te trekken.
De strengere normen dateren al uit 2000. Overheden kregen tot 2027 de tijd om de waterkwaliteit daaraan te laten voldoen. Het waterschap loopt flink achter op schema en haalt die uiterste deadline van 2027 mogelijk niet. (tekst gaat verder onder de foto)
HHNK bevestigt dat het de druk voelt van maatschappelijke organisaties zoals Stichting Mobilisation for the Environment (MOB). Voorzitter en chemicus Johan Vollenbroek wijst al jarenlang op de dwingende afspraken die Nederland in Europa heeft gemaakt om de waterkwaliteit te verbeteren. Bij de rechter krijgt de stichting vaak gelijk, omdat de Europese afspraken niet vrijblijvend zijn. Een tik op de vingers en hoge boetes hangen het hoogheemraadschap opnieuw boven het hoofd als de deadline in 2027 is verlopen zonder dat aan de strengere normen wordt voldaan.
Jantine Leeflang, woordvoerder van de Stichting MOB was eerder zeer kritisch op het Noord-Hollandse waterschap, waar partijen die zich inzetten voor de landbouwbelangen volgens MOB vrijwel een absolute meerderheid hebben in het bestuur: “Al sinds de invoering van de Kaderrichtlijn Water in 2000 heeft HHNK amper iets ondernomen en is het behalen van de doelen telkens uitgesteld tot de uiterste deadline van 2027.”
Het verbaast haar daarom niet dat het hoogheemraadschap nu alles uit de kast moet trekken om de waterkwaliteit alsnog te verbeteren. “Natuurlijk is het goed dat er nu extra geld wordt uitgetrokken om de waterkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd maak je het jezelf wel heel moeilijk als je de rol van de landbouw blijft ontkennen als oorzaak van de vervuiling van het water. Die sector zul je ook moeten durven aanpakken, anders lukt het nooit.” (tekst gaat door onder de foto)
Volgens de MOB-woordvoerder zijn andere waterschappen in Nederland veel verder met het verbeteren van de waterkwaliteit, maar speelt het het HHNK parten dat de agrarische sector een grote vinger in de pap heeft binnen dit waterschapsbestuur. “Die invloed is hier veel groter dan bij andere waterschappen.”
Het hoogheemraadschap erkent inmiddels dat het de maatschappelijke druk niet langer kan negeren. Als de deadline van 2027 niet wordt gehaald, dreigt de organisatie in gebreke te worden gesteld door de rechter. Dat zou een flink beslag leggen op de organisatie en op mogelijke herstelacties. Ook bestaat het risico dat het hoogheemraadschap opdraait voor hoge boetes van de Europese Unie. Onder die druk ging het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap unaniem akkoord met de extra uitgaven in de komende drie jaar.
HHNK kwam deze week desgevraagd met een reactie. Daarin wordt het beleid rond gewasbeschermingsmiddel dinoterb uitgelegd, maar ging het HHNK niet in op de kritiek van de MOB op de trage uitvoering van de Kaderrichtlijn Water uit 2000.