Wie verhuist, heeft er daarna een zware dobber aan om ingeschreven te raken bij een huisartsenpraktijk in de buurt. Steeds vaker hebben praktijken een patiëntenstop. In de Streekstadregio gaat dat zelfs om 69% van alle praktijken. En wanneer één van deze praktijken ophoudt te bestaan omdat de huisarts met pensioen gaat, levert dat voor de patiënten die op zoek moeten naar een andere ook weer behoorlijke problemen op.
Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Independer. Alkmaar en omgeving doen het voor Noord-Holland nog redelijk goed. In het onderzoek gaf 31% van de huisartsen in de regio namelijk aan nog wel een plekje te hebben. In de Kop van Noord-Holland is dat maar 17% en ook in de IJmond, de Zaanstreek en de regio Purmerend zijn de tekorten veel groter dan hier. Uitwijken naar een huisarts buiten de eigen regio is voor inwoners van bijvoorbeeld Heiloo of Schoorl nauwelijks interessant, de tekorten zijn daar immers nog groter.
Als we kijken naar de provincie als geheel, dan blijkt dat 77% van de Noord-Hollandse huisartsen aangeeft een volledige of gedeeltelijke patiëntenstop te hebben doorgevoerd. Daarmee doet Noord-Holland het slechter dan gemiddeld in Nederland, maar ook het landelijke beeld wijst op grote tekorten in de huisartsenzorg.
Bas Knopperts van Independer ziet de oplopende tekorten met lede ogen aan. Het niet kunnen vinden van huisartsenzorg in de eigen buurt of in het eigen dorp is voor mensen erg vervelend. Hij wijst mensen wel op hun mogelijkheden om daar iets aan te doen: “Wat veel mensen niet weten is dat je zorgverzekeraar je in zo’n geval moet helpen. Die kun je bellen met het verzoek om in de nabije omgeving een huisarts voor je te vinden”, zegt Knopperts.