Ooit was het een industrieterrein aan de rand van de stad maar de stad is flink gegroeid waardoor Overstad nu in het hart van Alkmaar ligt. De industrie is er verdwenen en ‘wonen’ heeft er inmiddels zijn intrede gedaan.
De wijk wordt flink aangepakt en opgeknapt waardoor ook het aanzicht verbetert. Eén van die panden staat in de Oosterwezenstraat en is van projectontwikkelaar Hein Jong.
Om een pand zo goed mogelijk in de markt te kunnen zetten is een goed energielabel noodzakelijk. Sterker nog, een label lager dan C voor een ‘kantoorgebouw’ maakt dat er straks niet meer verhuurd mag worden.
Dat het warmtenet van HVC inmiddels Overstad heeft bereikt brengt een beter label binnen bereik, maar toch is daar in dit geval niet voor gekozen.
Het pand heeft namelijk iets wat veel andere panden niet hebben: een werkelijk enorme parkeergarage.
En die werkt in de zomer als koude-opslag en in de winter als warmte-opslag. Dankzij de warmte of koude uit de garage beschikken de verschillende kantoren straks allemaal over een eigen, individuele klimaatinstallatie.
Jong heeft een van de grootste deskundigen van Nederland op het gebied van duurzame energie uitgenodigd om zijn systeem te bekijken: Mark Bakker van installatie-expertisebureau KEI Advies uit Alkmaar.
Bakker is docent en examinator aan de AVANS Hogeschool in Breda, de hoogste opleiding die op het gebied van installatietechniek en duurzame energie in Nederland.
Hein Jong wordt tijdens de inspectie door Bakker uit de droom geholpen. Door de strenge overheidseisen rond duurzaamheid haalt het pand door de innovatieve installatie waarschijnlijk net aan een voldoende: energielabel C.
Het probleem blijkt te zitten in de casco verhuur van de kantoren. De huurder kiest zelf de verlichting waardoor Bakker moet uitgaan van traditionele, onzuinige verlichting.
Jong kan, zo is het advies, beter zelf LED-verlichting ophangen, of wachten met het energielabel tot de huurders dat doen. Daarmee zijn zoveel bonuspunten te verdienen dat energielabel A binnen bereik komt.