Johan is aller-, allerlaatste strohalm voor wijksupermarkt Koedijk: “Ik heb nú de wijk nodig, anders is het klaar”

Een oudere man met een bril kijkt omhoog terwijl hij voor een Lidl-winkel staat, met het logo van de supermarkt op de achtergrond.

Zijn vrouw zou er volgens hem blij mee zijn, Koedijker Johan de Klerk zelf ‘wat minder’. Johan geeft het gevecht om een buurtsuper voor Koedijk te behouden bijna op. Hij heeft een leverancier die er klaar voor is, heeft een aanbod van de huurbaas, en heeft met de gemeente en met Lidl gesproken. Maar hij heeft nu dringend de hulp nodig van wijkbewoners. “En dat lukt me gewoon niet”.

Toen Johan de Klerk bij Streekstad Centraal las kwam dat de Lidl in Koedijk dicht zou gaan, probeerde hij meteen zijn baas te interesseren. Johan werkt als vrachtwagenchauffeur bij Van Tol Versunie, dat zich onder meer richt op kleinschalige buurtsupers en ook Coop in de portefeuille heeft. In die hoedanigheid weet hij van dorpen waar inwoners hun buurtsuper wisten te redden.

“In Woldendorp zijn de dorpsraad en de gemeente ingesprongen en met een crowdfundactie is het gelukt. In Baambrugge is het ook gelukt en die supermarkt schijnt het goed te doen. De mensen in het dorp voelen zich betrokken. In ’t Veld heb je ook een dorpswinkel die het goed doet, met een klein postkantoortje in.” (tekst loopt door onder de foto)

Man loopt door een supermarktgang met aan weerszijden schappen vol producten.
Johan in de super die hij zo graag wil behouden voor de wijk. (foto: Streekstad Centraal)

Maar het is wél aan een ondernemer om het bedrijf te starten en te runnen, stelt acquisiteur Aris-Pieter de Jong van Van Tol tegenover Streekstad Centraal. Hij bevestigt de tijdnood. “De Lidl zal het pand waarschijnlijk leeg moeten opleveren en heeft dan niet veel aan de inventaris. Als je die kan overnemen scheelt dat misschien wel tonnen. Maar het is inderdaad een mooie plek om een Coop te starten.”

De Jong beaamt dat het succes afhangt van de Koedijkers zelf. “Ze moeten met elkaar kijken naar oplossingen. Je kan vanuit de dorpsraad een stichting opzetten voor de bedrijfsvoering of een coöperatie. Je kan aan crowdfunding doen.” Hij benoemt ook het succes van Baambrugge: het dorpje met slechts 1.500 inwoners kreeg een dikke twee ton bij elkaar voor een doorstart van hun buurtsuper. De winkel draait nu deels op vrijwilligerswerk.” (tekst loopt door onder de foto)

Mensen staan met winkelwagentjes voor de ingang van een Lidl-supermarkt.
Johan de Klerk in gesprek met klanten over het verdwijnen van de enige supermarkt in Koedijk. (foto: Streekstad Centraal)

Dus ging Johan aan de slag. De oprichting van Stichting ‘Behoud Buurtsuper Koedijk’ kostte hem meteen 650 euro. Het eerste wapenfeit is een mail naar pandeigenaar Baetland met het verzoek om een verlaging van de huurprijs. Dan volgt Lidl met een verzoek voor overname van het interieur. En de gemeente met een verzoek voor subsidie. Na de vele uren voorwerk en concrete toezeggingen wordt het tijd om de buurt te mobiliseren, want ondanks al het werk dat hij er in stopt wil Johan niet ‘de baas’ worden.

“Dat kan ik niet in mijn uppie. Niet op mijn leeftijd. Het is veel werk.” Bovendien heeft hij zijn baan als chauffeur. “Ik heb alles in gang gezet, de plannen zijn er, maar je moet wel het dorp mee krijgen.” Johan streeft er wel naar dat de winkel op betaalde krachten draait. “In een winkel waar ik regelmatig kom vertelden ze me dat je dat eigenlijk niet met vrijwilligers moet doen.” (tekst loopt door onder de foto)

Een man met een bril en een winterjas zit op een bank en kijkt op zijn smartphone, met op de achtergrond een Lidl supermarkt en glascontainers.
“Wacht even hoor, er komt een berichtje binnen.” Johan werkt drie nachten per week, de uren die hij nu in zijn pogingen stopt om de supermarkt te behouden, breken hem op. (foto: Streekstad Centraal)

Als vrachtwagenchauffeur moet Johan drie keer per week ’s nacht om 01:00 uur zijn bed uit om te gaan werken. Die gebroken nachten gecombineerd met alle uren die er inmiddels inzitten breken hem nu op. “Ik heb echt vijf of zes mensen nodig die me komen helpen. Ik heb wel iets opgehangen bij het buurtcentrum met mijn nummer. En er hebben ook mensen gebeld, maar niemand die net als ik de schouders er onder wil zetten.”

Het eerste dat volgens Johan nu zou moeten gebeuren is het opzetten van een crowdfundactie voor startkapitaal. Volgens Johan ook weer een kostenpost van 500 euro plus het nodige werk. Komende woensdag verwacht de eigenaar van het pand een definitief antwoord van hem. “Als Koedijk zélf nu niet reageert is het afgelopen.”