We zijn op de Damakker in de wijk Vroonermeer-Noord, rond 14:00 uur op een doordeweekse dag. “Kijk, dat bedoel ik nou.” Een moeder trekt haar jonge dochter weg van de straat als een auto met een kleine jongen op de passagiersstoel een grote groep mensen probeert te passeren. De groep staat bij de Lispeltuut en de Vroonermeerschool te wachten op hún kroost. “Het wachten is op het volgende ongeluk.”
Tegenwoordig gaat nog maar een enkel kind zonder begeleiding naar huis of naar school. De negenjarige Jort, zoon van Frida Bijman, loopt wel zelf náár de Vroonermeerschool. In de ochtend is de aanloop verspreid, verdwijnen de kinderen meteen in school en zijn de brengende ouders vlot weer weg.
Hoe anders is het ’s middags. Dan durft Frida het vaak niet aan om haar kind zonder begeleiding naar huis te laten lopen. Jort moet zich dan door een chaotische drukte werken, ook op straat. Beide scholen gaan om 14:00 uur uit, en een flinke meute ouders komt dan lopend of in of op een grote variatie aan vervoermiddelen tegelijkertijd naar de school om hun kind op te halen. (tekst gaat verder onder de foto)

Het gevolg is dat de stoep bomvol staat met wachtende ouders. Lopen kan dan eigenlijk alleen nog op straat. En daar rijden auto’s, busjes van de kinderopvang en zelfs dagelijks een grote bus. Niet bepaald een overzichtelijke of veilige situatie voor jonge kinderen.
“Ik heb hier wel eens bijna een ongeluk gehad”, vertelt Jort. “Toen we uitgingen reed een auto heel erg hard. Toen moest ik heel snel naar de stoep rennen. Maar de stoep stond ook al vol met mensen.” Het is de reden dat Frida haar zoon maar liever ophaalt. “Als je kind inmiddels negen is, moet hij eigenlijk zelf van en naar school kunnen gaan. Maar ik vind het bij het uitgaan van de scholen daarvoor nog veel te onveilig.”
Auto’s in het smalle straatje zorgen voor het meeste gevaar. Beide scholen vragen ouders heel vaak om kinderen niet met de auto te brengen of te halen. “Wie met de auto komt, zou die in ieder geval verderop moeten parkeren en het laatste stukje lopen. Dat is voor iedereen veel veiliger. En ik denk ook dat een gedeelte van de kinderen gewoon achterlangs kan. Daar zit ook een hek en een ingang”, weet Frida. (tekst gaat verder onder de foto)

Terwijl Frida het toelicht, passeert een elektrisch busje van een snelle koeriersdienst om iets te bezorgen bij een van de aanwonenden. Bijna onhoorbaar, helemaal tussen een menigte enthousiaste kinderen. Het is goed voor te stellen dat ouders zich hier zorgen maken dat hun kind hier in een enkel moment van onoplettendheid wordt aangereden.
Frida heeft zich vaak afgevraagd waarom de straat voor de school zo is aangelegd. “Er lijkt niemand te hebben nagedacht over hoe kinderen veilig naar buiten moeten, hoewel dit bij bijna elke basisschool een bekend probleem is.” Ouders die massaal hun kinderen halen en brengen van en naar school, is landelijk inmiddels een gebruikelijk ritueel.
Streekstad Centraal legt de vraag van Frida voor aan de gemeente Alkmaar. Na meerdere dagen laat die weten ‘bekend te zijn met de situatie’. Het is nog veel chaotischer geweest, stelt een gemeentewoordvoerder zelfs. Dat was toen de stoepen en straten rond de scholen nog niet af waren. Er werden daarom handhavers van de gemeente ingezet: “Zij hebben auto’s bekeurd die gevaarlijk of hinderlijk parkeerden rond de school.” Zoals het nu is, vindt de gemeente al een hele verbetering. (tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente laat verder weten dat alles ‘volgens landelijke normen is ingericht’. Stoepen waar ouders voor de school wachten, hoeven er niet breder te zijn dan elders. Extra ruimte komt er dus niet, wel kondigt de gemeente borden en markeringen aan waarop weggebruikers worden geattendeerd op de scholen: er komt dus een schoolzone. Hoewel moeilijk valt in te zien welke weggebruiker rond 14:00 uur dat kan ontgaan, en hoe dat leidt tot ander verkeersverdrag.
Voor ander gedrag vestigt de gemeente vooral de hoop op een gezamenlijke aanpak van de gemeente en de school. De gemeente noemt educatie en bewustwording als oplossing. “Door kinderen, ouders en leerkrachten actief te betrekken bij verkeerseducatie en gedragsverandering, wordt de veiligheid rondom de school vergroot.” De gemeente belooft hierover binnenkort contact op te nemen met de scholen.
Frida hoort via Streekstad Centraal voor het eerst van de plannen met een schoolzone. Toen zij eerder zelf de gemeente benaderde kreeg ze helemaal geen reactie. “Blijkbaar moet er eerst iemand dood gaan voordat er actie wordt ondernomen”, laat ze weten.
“Markeringen en borden dat het een schoolzone is, vind ik een beetje een schijnoplossing”, reageert Frida. “Ze maken de situatie niets veiliger en verandert niks aan het verkeersgedrag. Het zou pas echt schelen als ze zouden zorgen dat de scholen de kinderen aan de achterkant van de school uit laten gaan en worden gescheiden van de auto’s op de Damakker. Dit vind ik een beetje een blabla-verhaal.”