Het Regionaal Tuchtcollege heeft een waarschuwing uitgedeeld aan twee artsen van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Een gepensioneerde verpleegkundige is berispt. De drie waren betrokken bij de behandeling van René de Jong uit Koedijk, die vijf dagen na een blaasoperatie dood naast zijn ziekenhuisbed werd gevonden. Zijn familie liet het er niet bij zitten: “Dat ze een tik op hun vingers krijgen, betekent gewoon dat ze zijn tekortgeschoten”, reageert zoon Jeroen op de uitspraak.
NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, ging langs bij de nabestaanden van René de Jong. De 61-jarige Koedijker krijgt vijf jaar geleden blaaskanker. Tijdens een succesvolle operatie in het ziekenhuis van Alkmaar krijgt hij een nieuwe blaas. Maar in de dagen erna voelt hij zich verward, heeft hij veel buikpijn en ook moeite met ademhalen.
De volgende ochtend wordt René levenloos naast zijn bed gevonden in een plas braaksel. Reanimatie mag niet meer baten. De doodsoorzaak: zijn maaginhoud was zijn longen ingelopen, met verstikking en een hartstilstand tot gevolg.
René’s nabestaanden stellen dat zijn overlijden te wijten is aan het gebrekkig medisch handelen van zijn artsen en de verpleging. De familie stelt dat protocollen niet zijn opgevolgd, waardoor verschillende onderzoeken en controles niet zijn uitgevoerd. Bovendien zouden er verkeerde diagnoses zijn gesteld, en medische fouten gemaakt. (tekst gaat verder onder de foto)
De familie van René legt de behandeling voor aan het tuchtcollege. Volgens zoon Jeroen, zelf medisch hulpverlener, had zijn vader klachten die leken op bloedvergiftiging (sepsis), een longinfectie en een delier (ernstige verwardheid). Dat is echter nooit gecheckt.
Op een aantal punten geeft het tuchtcollege de familie gelijk. Het niet naleven van het protocol bij een te volle maag levert de behandelaars een waarschuwing op. De verpleegkundige bleek zowel tijdens de behandeling van René als tijdens de zitting van het Tuchtcollege zelfs helemaal niet op de hoogte te zijn van de ziekenhuisprotocollen.
De familie verweet de behandelaars wel meer, maar het tuchtcollege verwerpt de aantijgingen dat er nog meer onzorgvuldig zou zijn gehandeld. Alle overige klachten zijn daarom ongegrond verklaard. Ook klachten tegen een andere uroloog en een intensivist werden grotendeels verworpen. De nabestaanden willen de zaak vanaf nu laten rusten.
Het ziekenhuis verklaart erg met de familie mee te leven in deze verdrietige situatie. “Het hoort bij ons vak dat we ons toetsbaar opstellen en dat we reflecteren en evalueren. Om onze zorg continu te verbeteren.”
De familie ontving na de uitspraak veel reacties. Uitingen van medeleven, maar ook van mensen met soortgelijke ervaringen. Jaarlijks zouden gemiddeld duizend mensen vroegtijdig overlijden door potentieel vermijdbare zorgschade.
“Het gaat te vaak mis”, reageert Jeroen. “Een heksenjacht ontketenen wil ik absoluut niet, maar patiënten en nabestaanden lopen vaak tegen een muur van artsen op bij vermoedens van een medische misser”, zo stelt hij.
Hij raadt mensen die vermoeden dat er iets mis is gegaan aan om het volledige medische dossier op te vragen, het gesprek aan te gaan met de behandelaar. Bovendien adviseert hij contact te zoeken met een letselschadespecialist, die kan beoordelen of de zaak kans van slagen heeft.