Heiloo ziet een vuurwerkverbod niet zitten. Commissielid Theo Smit van D66 had een motie ingediend voor een afsteekverbod, maar een meerderheid van de raad wil dat niet. “Zolang er geen landelijk verbod is, heeft het geen nut om van Heiloo een vuurwerkloos eiland te maken.”
De tijd van oliebollen, appelflappen en vuurwerk is nog ver weg, maar toch zag Theo Smit van D66 aanleiding om in het voorjaar een motie in te dienen over het bengaalse vuur. “In dertig jaar tijd is de traditie van vuurwerk verworden tot een uitspatting van zwaar vuurwerk en vernielingen”, stelt Smit. Volgens hem zijn er zelfs mensen die tijdens oud en nieuw niet naar buiten durven te gaan om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. “Het valt ons als liberalen zwaar om dit te doen, maar de vrijheid van de een wordt zo zwaar ingeperkt door de overlast van de ander. We moeten wel ingrijpen.”
Ook wat Edith de Jong van Gemeentebelangen Heiloo betreft kan een vuurwerkverbod niet snel genoeg ingaan. “Dit heeft niks te maken met een traditie. Pas vanaf de jaren vijftig, zestig is er vuurwerk in Nederland. En langzamerhand zijn er steeds meer argumenten om een verbod in te stellen. Vuurwerk is slecht voor het milieu, de medische wereld spreekt zich er negatief over uit en de politiebond ook. Heiloo mag best wat progressiever zijn.”
Maar veel andere partijen zien een vuurwerkverbod voor Heiloo niet zitten. Volgens raadslid Hessel Hiemstra van CDA is er zelden overlast. “En bovendien is het onmogelijk om dit verbod te handhaven.” Ook Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal ziet een verbod niet zitten vanwege de handhaafbaarheid. “Zolang er geen landelijk verboden is, heeft het geen nut om van Heiloo een vuurwerkloos eiland te maken.”
Burgemeester Mascha ten Bruggencate beloofde om de eerdere opdracht van de raad voor een peiling onder inwoners dan toch binnenkort uit te voeren. “We willen weten of ze een vuurwerkverbod willen of vinden dat er alternatieven moeten komen.”