Volop zandverstuivingen, meer gebieden met kwel (brak water) en geen bollenteelt meer: als het aan samenwerkende natuurorganisaties ligt, gaat de duinrand er de komende decennia helemaal anders uitzien. Dat is te lezen in de aanbevelingen die Terrein-Beherende Organisaties (TBO) donderdag 25 mei hebben overhandigd aan gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland.
De samenwerkende organisaties, waaronder PWN, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, willen met hun visie beleidsmakers inspireren tot groene en duurzame keuzes. Voor de Duinstreek zien de natuurbeschermers verschillende uitdagingen. Zoutwater zal meer en meer de overhand krijgen in de kustgebieden, kwel met zoetwater tegengaan is op termijn niet vol te houden. Wel zien de organisaties kansen in meer natte natuur in de duinrand.
De bollenteelt is de organisaties een doorn in het oog. “De impact van de “reizende bollenkraam” en de permanente bollenteelt in de binnenduinrand op de biodiversiteit is groot,” schrijven ze. Vandaar het advies: “Sta vanaf 2030 alleen biologische of natuurinclusieve bollenteelt toe en stop uiteindelijk helemaal met de bollenteelt in de binnenduinrand.”
Het document, dat hier kan worden geraadpleegd, is voor alle duidelijkheid geen beleidsstuk, wat erin staat is nog niet door de politiek overgenomen. De provincie is wel bezig met een nieuw beheerplan, maar in de concept-versie daarvan was nog ruimte gelaten voor de bollenteelt, die belangrijk is voor het toerisme in de regio. Nu er in Haarlem wordt onderhandeld over een provinciebestuur met onder meer BBB zullen veel van de gegeven adviezen meer dan eerst politiek gevoelig liggen.