De statafels in de Prinsenzaal impliceren een feestelijke sfeer en af te lezen aan het gezicht van D66 fractievoorzitter Simone Meijnen, is die er ook. De nieuwe Alkmaarse coalitie van D66, OPA, BAS, VVD, CDA en SPA heeft maandagavond haar coalitieakkoord gepresenteerd. Onder de titel ‘Vertrouwen in Alkmaar – verschil mag er zijn’ wil de zogenoemde Alkmaarse Stad- en Landcoalitie het vertrouwen in de lokale politiek herstellen en werken aan een mooiere gemeente. En de werkwijze is: niet opleggen aan de burger, maar optrekken met inwoners en ondernemers. “Ik ben trots op de kleurrijke coalitie”, begint Meijnen.
Met een glimlach op haar gezicht vertelt Meijnen over de nieuwe coalitie en de fijne wijze waarop deze tot stand is gekomen. Ze spreekt daarmee haar trots uit over formateur Bert Blase, die live vanuit Frankrijk een woordje doet. “Met zo’n acht à negen formaties op mijn naam, kan ik mezelf een ervaren formateur noemen. Maar bij deze formatie vielen mij twee dingen op. Allereerst vond ik het opvallend dat alle partijen de democratie belangrijker vinden dan hun eigen gelijk, dat staat centraal. Ook gaat bij de partijen echt om het belang van Alkmaar. Een punt dat de partijen hebben willen meenemen in het akkoord.”
Het coalitieakkoord geeft in hoofdlijnen aan waar de coalitie zich de rest van raadsperiode op zal richten. Daarbij worden alle honken wel aangestipt. Wat betreft sociaal beleid is het credo ‘we laten iedereen vrij en laten niemand vallen’ – naar de campagneslogan van D66. Wat opvalt is de extra inzet op het welzijn van ouderen. Zo krijgen ouderen een coördinerend wethouder om te waken over de Seniorenagenda, in navolging van het op 17 februari 2022 unaniem overgenomen initiatiefvoorstel voor de opstelling daarvan.
Qua mobiliteit wordt verder toegewerkt naar een ongelijkvloerse Ringweg, dus met ongelijkvloerse kruisingen voor auto’s en fietsers; het gaat dan met name om de Huiswaarderweg. Verder op het programma: een Bestevaerbrug voor autoverkeer. Wel wil de coalitie nog in gesprek over de vraag of deze brug een een volwaardige autoverbinding wordt, of een straat waar de auto ‘te gast’ is. Open ligt verder nog waar de brug precies komt.
De coalitie wil géén milieuzone voor de binnenstad, maar wel wat minder auto’s. Het Hofplein zal geen parkeerterrein meer zijn, maar het aantal verloren plekken wordt gecompenseerd.
Verdere punten zijn behoud van de Kringloopboulevard, vergroening van de Langestraat, in en om de binnenstad een maximale bouwhoogte van 35 meter, resurrectie van de Popelmanspoort en vrije sluitingstijden voor de horeca.
Maar wat dan van het asielbeleid? Hierop braken de laatste twee coalities. In maart stapte BAS na een klein jaar uit de coalitie en de grote druppel was het tempo waarop werd toegewerkt naar een doorstroomlocatie voor asielzoekers. De coalitie stelt dat asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid moeten hebben. “Wie in Nederland mag blijven, moet snel meedoen in de samenleving. Wie niet mag blijven, moet zo snel mogelijk vertrekken.”
De nieuwe coalitie laat geen Centrale Ontvangstlocatie (COL) toe. “Met betrekking tot een eventuele COL blijken er geen onderliggende afdwingbare juridische, financiële of bestuurlijke claims, toezeggingen of afspraken aanwezig te zijn.”
Wél wordt het oude AZC Robonsbosweg heropend, maar dan tot 2030 voor asielzoekers, statushouders en een aantal Alkmaarders met een urgentieverklaring (spoedzoekers). De gemeente had sowieso al nieuwe opvang voor statushouders en spoedzoekers nodig, aangezien de huidige locatie aan de Picassolaan uiterlijk 1 april 2024 sluit voor de realisatie van een woonwijk. De realisatie van het AZC zal gebeuren na een uitgebreid informatie-, consultatie- en participatietraject met inwoners, bedrijven en verenigingen. De coalitie mikt op aankoop van het oude belastingkantoor om er na 2030 woningen in te realiseren.
Geïnteresseerden kunnen het coalitieakkoord hier nalezen.