Omwonenden opstelterrein De Vaandel blijven strijdvaardig na verlies bij Raad van State: “Wij geven niet op!”

Een vrouw in een paarse trui en zwarte broek staat naast een spoorweg overgang met een "WACHT" bord, onder een heldere blauwe lucht.

Opluchting bij spoorbeheerder Prorail, ontgoocheling bij sommige omwonenden na een uitspraak van de Raad van State. Die veegde alle bezwaren van tafel die er waren in Uitgeest, Castricum, Alkmaar en Heerhugowaard tegen aanpassingen aan de spoorlijn op dit traject.

Dat betekent dat Prorail het bestaande spoor mag aanpassen voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Een natuurstichting bij Castricum, een melkveehouderij uit Uitgeest en enkele omwonenden waren naar de hoogste bestuursrechter gestapt, naar nu blijkt tevergeefs. Met de aanpassingen kan Prorail ervoor zorgen dat tussen Alkmaar en Amsterdam vaker treinen kunnen rijden.

Ook de omwonenden van het nieuwe opstelterrein bij De Vaandel in Heerhugowaard-De Noord kregen vorige week het nieuws te horen. Dat nieuwe opstelterrein is volgens Prorail nodig om treinen te parkeren, te reinigen en gereed te maken voor de volgende inzet. Daar zitten de omwonenden niet op te wachten. Zij vrezen hinder door het geluid van de werkzaamheden en trillingen door de zware treinen. (tekst gaat verder onder de foto)

Een man met veiligheidshelm kijkt naar een passerende gele trein op het spoor.
Hier moet straks het nieuwe opstelterrein komen voor de treinen. foto: ProRail

Martine Jones woont direct naast de spoorwegovergang van de Hasselaarsweg over de spoorlijn Heerhugowaard-Schagen. Het opstelterrein van ProRail komt direct aan de andere kant van de spoorlijn. Ze was daarom met een buurman meegegaan naar de zitting van de Raad van State in Den Haag.

Ze moest er even voor gaan zitten, maar inmiddels heeft ze de hele uitspraak gelezen. Kort gezegd komt de uitspraak van de Raad van State erop neer dat het ministerie geen grote fouten heeft gemaakt toen ze het besluit voor het treintracé namen. Daarom vangen de bezwaarmakers bot bij de hoogste bestuursrechter.

Martine heeft er geen woorden voor. Ze voelt zich vrij machteloos tegenover de batterij aan bestuurders, advocaten en ambtenaren die het ministerie en Prorail in stelling kunnen brengen: “Het wordt van tafel geschoven alsof het niets is. Hoe moeten wij als burger hierin ageren?” (tekst gaat verder onder de foto)

Luchtfoto van een industriegebied met een gemarkeerd spoorweggebied van 340 meter en een zonnepark.
Op het opstelterrein in Heerhugowaard moeten de treinen worden geparkeerd, gereinigd en gereed gemaakt voor de volgende inzet. foto: ProRail

Prorail is wel tevreden over de uitspraak. Hans Versteegen, programmamanager Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van ProRail stelt: “We zijn blij dat we door kunnen met de aanpassingen aan het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam. Daarmee maken we niet alleen extra treinen mogelijk, maar dragen we ook bij aan de bouw van duizenden woningen in deze regio. Goed nieuws voor reizigers én mensen die een woning zoeken in de omgeving.”

Martine Jones is echter nog niet klaar met haar strijd tegen het opstelterrein. De bezwaarprocedures tegen de milieuvergunning en de omgevingsvergunning lopen nog en bieden nog hoop: “Wij gaan met zijn allen vol goede moed naar de zitting voor de omgevingsvergunning. Ik weet nu hoe het werkt. We geven niet op! En we gaan door!”