De provincie Noord-Holland haalt het plantje weg uit de provinciale bermen, maar in gemeentelijke bermen kan het blijven groeien: jacobskruiskruid. Een plantje dat giftig kan zijn voor koeien en schapen, en om die reden niet geliefd is onder boeren. Maar de gemeente Heiloo ziet geen gevaar: “Het actief verwijderen van deze inheemse plant zou neerkomen op symptoombestrijding.”
Streekstad Centraal berichtte al eerder over het jacobskruiskruid, een onschuldig ogend bermplantje dat giftig is voor de meeste zoogdieren. Koeien lusten het plantje niet en zullen het dus laten staan, maar als jacobskruiskruid gedroogd in het hooi terecht komt kan het goed misgaan. Het vee kan dan zelfs sterven door de gifstoffen van dit kruid.
Om dat te voorkomen voert de provincie Noord-Holland beleid tegen het jacobskruiskruid. Als het plantje in de bermen van provinciale wegen (N-wegen) wordt aangetroffen, zal de provincie het verwijderen. (tekst gaat door onder de afbeelding)
Maar de meeste wegen zijn geen N-weg. Als het jacobskruiskruid opduikt in een gemeentelijke berm, is het aan de gemeente om daar iets aan te doen. Alleen doen veel gemeenten dat niet. Alkmaar liet al weten ‘geen actief beheer’ te voeren op het jacobskruiskruid. Ook Castricum laat het staan.
En zo is het ook in Heiloo. “Jakobskruiskruid bestrijden wij niet. Het is een waardevolle nectar- en stuifmeelleverancier”, stelt het college van die gemeente. “Meer dan 150 insecten gebruiken jacobskruiskruid als voedselplant, waaronder 32 soorten bijen, 38 soorten zweefvliegen en 38 soorten vliegen”, somt het college op. “Ook de helft van alle Nederlandse vlinders leeft van jakobskruiskruid.”
De gevaren voor het vee vallen aan de andere kant best mee, argumenteert het college van Heiloo. “Grazende dieren laten de plant meestal met rust”, haalt het college aan. Ze komen het kruidje ook niet snel tegen: “Jakobskruiskruid kan niet kiemen in dicht en bemest grasland. De plant groeit met name op verstoorde zandgronden.”
De gemeente laat ook nog weten geen meldingen te hebben gekregen over jacobskruiskruid.