Alkmaar heeft een grote aantrekking op toeristen. De oude stad, de bekende Kaasmarkt, de mooie winkels en goede restaurants: een weekendje Alkmaar is een traktatie en dat weten steeds meer mensen in binnen- en buitenland. Maar ook de Alkmaarders zelf hebben natuurlijk wel in de gaten dat ze in een bescheiden toeristenmagneet wonen. Verhuur van panden of appartementen als vakantiehuisje onttrekt woningen aan de woningmarkt, signaleren GroenLinks, PvdA en PvdD.
Een bordje met daarop ‘Zimmer mit Frühstück’, zo ging het vroeger wel. Zeker wie in de buurt van de kust woonde kon daarmee wat bijverdienen, in de zomer. Maar inmiddels is het toerisme flink veranderd. Toeristen komen het hele jaar en ze spreken allang niet meer alleen maar Duits. Meer dan eerst laten ze ook hun oog op Alkmaar zelf vallen. Een leuke ‘AirBnB’ op loopafstand van de Alkmaarse horeca kan dan al snel lucratief zijn.
Dat toeristische verhuur in opkomst is wordt door veel Alkmaarders opgemerkt. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de wijken daaromheen. Streekstad Centraal sprak over de kwestie met PvdD-fractievoorzitter Kıvılcım Pınar, één van de indieners. “Het Rijk heeft meer middelen gegeven aan gemeenten, zodat we kunnen reguleren. Ik vind dat we dat ook moeten doen.” Door toenemende toeristische verhuur kunnen woningen worden onttrokken aan de huizenmarkt en dat is een probleem, vinden PvdD, GroenLinks en PvdA.
De oppositiepartijen merken ook op dat verhuur via platforms als AirBnB concurrentievervalsing is voor officiële hotels. Hoteleigenaren moeten aan veel meer wet- en regelgeving voldoen. “Een AirBnB hoeft dat niet te doen”, legt Pınar uit. “Terwijl ze toch een soort hotel aan het runnen zijn.”
Het college liet eerder weten pas in te grijpen “als de toeristische verhuur van woningen tot grootschalige problemen leidt” en dat is nu nog niet het geval, oordeelt het college. Maar het gaat toch om vele honderden woningen, werpen de drie oppositiepartijen tegen. Zo’n 600 in 2022. Wanneer grijpt het college dan wél in, is de vraag.
Dit is niet iets nieuws, stelt mede-indiener Tineke Bouchier, het onderwerp staat al heel lang op de agenda. “Al in 2022 is beloofd dat er een analyse zou komen om de controle op vakantieverhuur te verbeteren”, zegt Bouchier. “Nu leunt het college achterover en zegt: we wachten af.”
De drie oppositiepartijen stelen voor om een meldpunt ‘goed verhuurderschap’ in te richten en gebruik te gaan maken van de extra mogelijkheden die de wet biedt. Gemeenten rondom Alkmaar dóén dat ook al, merken de raadsleden op. “Het gaat om duidelijkheid bieden”, vult Pınar nog aan. “Daarmee geef je ook de verhuurders zekerheid.”