Steeds zwaardere orkanen beheersen het internationale nieuws, maar in de eigen regio lijkt de overlast vooralsnog beperkt tot wat regenbuien en nét wat te veel tegenwind in de polder. Dat kan veranderen, zeggen deskundigen. In de toekomst zou ook Noord-Holland te maken kunnen krijgen met een zwaar stormseizoen.
“De eerste die daar last van krijgen zijn Portugal en Spanje, maar we zien dat het langzaam naar het noorden opschuift.” Meteoroloog Wilco Hazeleger verwacht dat ook onze regio het nog te verduren krijgt, vertelt hij in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. “Kelders kunnen overstromen en stukken van de snelweg kunnen onder water komen te staan.”
Over de dijken maakt Hazeleger zich minder zorgen, zolang die goed onderhouden zijn. Dat laat wel eens te wensen over, bleek deze week nog op Wieringen. Maar stormen op zee, dat is een weertype waar Nederland traditioneel wel goed op is ingesteld, zegt ook Hazeleger. De vele regenval die gepaard gaat met de nieuwe orkanen is een groter probleem. (tekst gaat door onder de foto)
De oorzaak van dit alles is klimaatverandering, zegt Hazeleger. Daardoor blijft het zeewater langer warm. “Stormen blijven gevoed met energie van het warme zeewateroppervlak”, legt de meteoroloog uit. Daardoor ontstaan tropische stormen die ook Europa bereiken.
Een veranderend klimaat maakt aanpassingen noodzakelijk. Dat heet wel ‘klimaatadaptatie’. Onder meer door het vergroenen van de openbare ruimte kunnen gemeenten ervoor zorgen dat zware regenval goed wordt opgevangen door de bodem. Een extra voordeel van vergroening is dat dit ook weer van pas komt op hete zomerdagen; schaduw gaat ‘hittestress’ tegen.
Toch zijn bomen ook weer kwetsbaar, nuanceert Hazeleger. Want een stormseizoen vroeger in het jaar, vanaf september, betekent ook noodweer als de bomen nog in blad zijn. “Bomen vallen makkelijker om als ze nog in het blad zitten”, zegt Hazeleger daarover. En dat hebben we al gemerkt: toen Alkmaar en omgeving de volle laag kregen van zomerstorm Poly, bleek de schade aanzienlijk.