Oud en nieuw samen bij Kaasdragersgilde: Daan al 50 jaar bij Gele Veem, Dennis draagt voor het eerst

Een groep mensen in witte kleding viert feest op een plein met kleurrijke hoeden in hun handen. Op de achtergrond is een historisch gebouw en een bord met '50 Jaar' zichtbaar.

“Oude Kaas!” Twee kaasdragers van het Gele Veem zwoegen zichtbaar terwijl ze hun jubilerende collega Daan Vrees op de berrie over de markt dragen. De nu 77-jarige kaasdrager met de bijnaam ‘de jockey’ viert vrijdag dat hij 50 jaar deel uitmaakt van het Kaasdragersgilde. De andere kaasdragers maken allerlei grapjes als ze het drietal voorbij zien flitsen over de kaasmarkt. Ze hebben allemaal schik.

De nestor van het Gele Veem had maar één wens voor deze feestdag: dat hij met het luiden van de bel de kaasmarkt mocht openen. Eeuwenlang was dat een onbeduidend klusje voor de knecht. De laatste 25 jaar is het iets speciaals geworden waar alleen prominente of bijzondere gasten voor worden gevraagd. En met een beperking: je mag het maar één keer in je leven doen, zo staat in de regels.

Zo zag Daan het AZ-trainer Louis van Gaal al eens doen, net als Kees Kist, Marco Borsato, André van Duin, Victoria Koblenko en recent augurkenkoning Oos Kesbeke. Daan Vrees staat nu ook in dat illustere rijtje. (tekst gaat verder onder de foto)

Een groep mensen in witte kleding en kleurrijke hoeden lacht terwijl een man aan een belring koord trekt voor een bakstenen gevel.
Het Gele Veem verzamelt zich rond hun nestor Daan Vrees die voor zijn 50-jarig jubileum de kaasmarkt mocht openen. (foto: Streekstad Centraal)

Er verandert wel meer in 50 jaar kaasdragen. Kaaswethouder Anjo van de Ven merkte tijdens de ceremonie op dat kaasdrager Daan al meer dan tien procent van het bestaan van het Gilde lid is. Hij kreeg al snel de bijnaam de Jockey, omdat hij in de vorige eeuw fanatiek meedeed aan paardenraces: “Toen was ik alleen wel ongeveer 30 kilo lichter hoor”, zegt hij om misverstanden te voorkomen. Zijn maten van het Gele Veem grappen meteen dat ze jaloers zijn op het paard dat in de vorige eeuw een veel lichtere Daan hoefde te dragen. (tekst gaat verder onder de foto)

Mannen in traditionele witte kleding en gele hoeden verplaatsen kaasen op een drager op de kaasmarkt in Alkmaar, omgeven door toeschouwers.
Of het nu aan de extra kaas op de berrie lag of aan kaasdrager Daan, maar zijn collega’s hadden heel wat gewicht te verstouwen tijdens een jubileumrondje over de markt. (foto: Streekstad Centraal)

De Jockey maakte vele hoogtepunten mee , maar gevraagd naar het mooiste sinds 1975, hoeft hij niet lang na te denken: “De reizen naar Japan. In 1983 opende Holland Village, een themapark in Nagasaki dat Nederlandse steden als Gouda en Hoorn nabootste. Buiten het kaasmarktseizoen draaiden we met een groep Alkmaarse kaasdragers zestien jaar lang een aantal maanden een kaasmarkt. Ik ben alle zestien jaren meegegaan. Ik heb het land heel goed leren kennen en ben ervan gaan houden.” (tekst gaat verder onder de foto)

Twee mannen dragen witte tops en strohoeden, de linker is geel en de rechter wit, terwijl ze naar de camera glimlachen in een houten interieur.
De nieuwe kaasdrager Dennis Pranger met zijn trotse vader Gerard Pranger, vaste waarde bij het Gele Veem, waar Daan Vrees jubileert. (foto: Streekstad Centraal)

De kaasmarkt was vrijdag voor nog een andere reden bijzonder. Kaasdrager Gerard Pranger van het Gele Veem zag met trots hoe zijn 22-jarige zoon Dennis voor de eerste keer met een berrie de kazen mocht dragen. In eerdere jaren was hij al betrokken als ingooier: dat zijn de mannen die de kazen naar de markt brengen en ze netjes in lange rijen neerleggen. Nieuwelingen lopen tijdens het dragen voorop en bepalen het tempo. De man achterop past zich aan en geeft aanwijzingen. “Ik moet nog wel wat souplesse krijgen”, geeft de geboren en getogen Alkmaarder toe.

Bij het kaasdragersgilde zijn ze echter zeer te spreken over de nieuwe kracht. ’s Middags volgt voor hem de echte test. Dan moet hij zich staande houden tijdens de jubileumborrel voor Daan Vrees.