Wie in de gemeente Dijk en Waard met een Buitengewoon Opsporings-Ambtenaar (BOA) te maken krijgt, moet op zijn tellen gaan passen. De BOA’s, die optreden bij kleine overlast, afval en parkeerproblematiek, krijgen het recht om opnames te maken van discussies die ontstaan. Ook mogen ze lastige burgers in de boeien slaan. BOA’s in Dijk en Waard zijn voortaan ‘getraind om geweld toe te mogen passen’.
Een discussie over een verkeerd geparkeerde auto kan zomaar uit de hand lopen. Ook overlast door jongeren blijkt voor BOA’s in de praktijk lastig met woorden op te lossen. En dus krijgen deze ambtenaren van de gemeente meer ruimte om geweld te gebruiken als ze dat nodig achten. Vanaf oktober krijgen de handhavers handboeien, waarin ze burgers vast mogen ketenen in afwachting van de politie. Aan het einde van het jaar komt daar ook nog de bodycam bij, waarmee opnames mogen worden gemaakt. Dat moet de BOA dan wel van tevoren aankondigen. Dergelijke bodycams worden onder meer in Alkmaar al gebruikt en bevallen daar goed.
“De politie gaat zich steeds minder bezighouden met de lokale orde en veiligheid in wijken en dorpen”, schrijft de gemeente aan Streekstad Centraal. “Daarmee rusten er meer taken en verantwoordelijkheden op de schouders van de gemeentelijke handhaving.” Op de BOA’s dus, die al langer klaagden over het feit dat ze binnen de geldende wetgeving geen geweld mochten toepassen. Dat wordt nu dus anders in Langedijk en Heerhugowaard.
Normaal is het in Nederland zo dat alleen de politie geweld tegen burgers mag gebruiken, het zogeheten ‘geweldsmonopolie’. Maar gemeenten mogen daarvan afwijken en ook hun eigen handhavers uitrusten met handboeien en bijvoorbeeld ook een wapenstok en pepperspray. Van die laatste middelen is in Dijk en Waard nog geen sprake, maar de handboeien kunnen vanaf volgende week worden ingezet.