‘No time to die’: 14-jarige Seven uit Heerhugowaard overleden na strijd tegen kanker

De 14-jarige Seven Keijlard uit Heerhugowaard is overleden. Drie jaar terug zei de stoere tiener met kanker nog in een interview over z’n eigen kledinglijn: “Ik moet nog zo veel dingen doen in mijn leven dat ik helemaal geen tijd heb om dood te gaan.” Hij haalde meer dan 10.000 euro op voor kinderen met kanker. Vrijdag is een herdenkingsdienst, laat zijn familie weten.

Seven overleed op maandagochtend in het bijzijn van zijn nabestaanden, schrijft mediapartner NH. Drie jaar lang vocht hij tegen kanker. Na een val van het klimrek in 2020 werd de ziekte per toeval door artsen bij hem ontdekt. Het ging om een agressieve tumor in zijn buik, vlak bij zijn nier. Er volgden een operatie, chemotherapie en bestralingen. Tussen de behandelingen door begon de toen 11-jarige Seven zijn eigen kledinglijn ’24Seven – No Time To Die’. Met zijn eigen ontwerpen op shirts, sweaters en mondkapjes haalde hij in een mum van tijd 10.000 euro op voor Villa Joep, een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker.

De behandelingen waren erg zwaar, maar leken wel succesvol. Seven werd ‘schoon’ verklaard en even leek het erop dat hij zijn oude leventje weer op kon pakken. Maar eind maart 2022 was er slecht nieuws: het neuroblastoom was toch teruggekeerd. En dus kwamen er nieuwe onderzoeken, scans en behandelingen. “Intussen bleven de bestellingen maar doorgaan”, vertelde zijn vader Jordy over de kledinglijn van zijn zoon. “Wekelijks kreeg hij steunberichten via Instagram van mensen die vroegen hoe het met hem ging.”

Een jaar later kon opnieuw de vlag uit in huize Keijlard: de tumor was weg, Seven is schoon. “We hebben in die tijd alles gedaan. Hij sprak vaak af met vrienden, om te skaten of in de stad te hangen. Tussen de chemo door zijn we naar New York geweest. En na de laatste bestraling zijn we meteen doorgereden naar Oostenrijk. Wintersport vond hij het leukst.” (tekst gaat door onder de foto)

Seven Keijlard.

Na de zomervakantie ging Seven terug naar school, waar hij enorm naar had uitgekeken. Maar toen hij aan het einde van zijn eerste lesdag thuiskwam, voelde hij zich niet goed. “Het is heel snel gegaan. Hij kwam thuis met een beetje hoofdpijn en was misselijk. De volgende dag ging het zo slecht, dat we meteen naar het ziekenhuis zijn gegaan. Daar werd hij onderzocht, maar ze konden niets vinden.” Daar kreeg hij toch weer een opleving. “Hij at en sprak weer, dus dachten artsen dat het met zijn evenwichtsorgaan te maken had en stuurden hem naar huis.” Vlak voor het weekend ging het helemaal mis. Seven kon de pijn nog amper verdragen. “Hij lag in een foetushouding op de bank, dus zijn we naar de spoedafdeling in Amsterdam gegaan.”

De artsen dachten aan een virus en stuurden hem opnieuw naar huis. Maar omdat hij maar niet opknapte, werd hij in het ziekenhuis van Utrecht opnieuw onderzocht. Er bleek een uitzaaiing in zijn hersens te zitten en Seven moest worden geopereerd. “De operatie verliep goed. Negentig procent kon worden verwijderd. Wel werd ons verteld dat genezing niet meer mogelijk was, maar de artsen hadden goede hoop dat hij met een paar weken revalidatie weer de oude zou worden. We mochten naar huis.”

Kort daarna kreeg Seven opnieuw veel last van hoofdpijn. Uit een CT-scan werd toen duidelijk dat hij een hersenbloeding had. “Ze konden niets meer voor hem doen, het was een kwestie van dagen of weken. Dus we konden alleen afwachten.” In het ziekenhuis kreeg Seven slaapmiddelen en pijnstillers toegediend. Zijn ouders hielden de wacht en zagen hem langzaam wegzakken. “Het is ongelooflijk hoe sterk en wijs hij was. Hoe hij omging met zijn ziekte en de pijn. Op een gegeven moment was hij er zo klaar mee, dat hij geen medicatie meer wilde”, deelt zijn vader met mediapartner NH. “Uiteindelijk zakte hij helemaal weg en is de ochtend erna overleden. In december zou hij 15 jaar zijn geworden. Het voelt zo onwerkelijk dat hij er niet meer is. En vooral heel oneerlijk.”

Aanstaande vrijdag 29 september wordt Seven begraven. Daarvoor wordt er om 10.00 uur een herdenking met een erehaag voor hem gehouden, in het skatepark van Oudorp. “We rijden daar langs met de auto en hopen dat iedereen die Seven kent, aanwezig wil zijn om hem een laatste eer te bewijzen. Als het kan met een skateboard, want dat deed hij het liefst elke dag.” De missie die hij in zijn korte, maar krachtige leven had: kinderkanker voorgoed uit de wereld helpen, zetten zijn ouders nu voort. “Hij was bezig met nieuwe ontwerpen, die gaan we nog publiceren. Daarmee hopen we zo veel mogelijk geld op te halen voor Villa Joep, de stichting waar hij zich voor inzette.” Wie de missie van Seven wil steunen, kan een donatie doen aan Villa Joep. Zijn laatste designs zijn binnenkort beschikbaar in de webshop.