De vele bootjes, rivierkreeften en woelratten. Het Oosterdelgebied heeft het de laatste jaren zwaar te voorduren. En dat moet anders, vinden verschillende organisaties. Een voorlopig plan is geschreven om het gebied te verbeteren en ook in de toekomst te behouden.
Voor dit artikel nemen we je eerst mee terug naar juni 2022. Tijdens een informatiebijeenkomst praat een organisatieadviesbureau over Museum BroekerVeiling én het Oosterdelgebied. Want ook al werd eerder vooral gesproken over het achterstallige onderhoud van Museum BroekerVeiling, vindt het bureau dat een miljoeneninvestering weinig nut heeft zonder een grote investering in het natuurgebied. “De grond kalft af door onder meer bootjes, rivierkreeften en woelratten. Dat moet aangepakt worden, want de combinatie van het museum en Oosterdelgebied is bijzonder en moet behouden blijven.” (Tekst gaat verder onder de foto)
De boodschap van die bijeenkomst was dan ook: er is werk aan de winkel. Anno 2024 is voor Museum BroekerVeiling het een en ander veranderd. Het museum heeft een financiële injectie van 1,8 miljoen euro gekregen. Ook is er nu een jaarlijkse subsidie van 370.000 euro. De portemonnee is dus wat meer gevuld. Maar hoe gaat het? Het korte antwoord: steeds beter. Al zijn er volgens directeur Ron Karels nog altijd uitdagingen. “We hebben veel gedaan aan het groepsbezoek, maar het aantrekken van individueel bezoek is veel lastiger. Daar heb je meer marketingcapaciteit voor nodig”, legde directeur Karels onze verslaggever eerder uit. (Tekst gaat verder onder de foto)
We kunnen dus wel zeggen dat de investeringen in het museum en Oosterdelgebied hand in hand gaan. Inmiddels is een conceptplan geschreven voor tal van werkzaamheden in het gebied. Op maandag 15 januari zal van 19:30 tot 21:30 uur een inloopbijeenkomst gehouden worden. “Tijdens deze avond laten de partijen oplossingen zien voor oeverbescherming, realiseren van helder water, beheersen van rivierkreeften en zichtbaar maken van de cultuurhistorie”, benadrukt een gemeentewoordvoerder. Via informatieborden zullen experts laten zien welke plannen zijn bedacht.
Geïnteresseerden hoeven zich niet van tevoren aan te melden voor de bijeenkomst. Naar verwachting zal het plan van aanpak in april gereed zijn. De daadwerkelijke besluitvorming staat op de planning voor eind 2024.