Het uitvouwen van de kandidatenlijst in het stemhokje had wel wat weg van het welbekende gestuntel met een landkaart. Met in de achterhoofd het besef: hij moet zo óók weer dichtgevouwen… Met het rode potlood wisten Alkmaarders vervolgens in ieder geval prima hun eigen gemeente terug te vinden op deze landkaart van de democratie. Of, in het geval van Zuidschermer, het eigen dorp.
Niet iedereen zal pas in het stemhokje naar ‘Alkmaar’ op de lange lijst zijn gaan zoeken. Mohamed ‘Moos’ Nabih voerde binnen Alkmaar wel campagne, dus dat hij op de lijst van GroenLinks en PvdA stond zal menig kiezer hebben geweten. Hij kon woensdag dan ook rekenen op 653 Alkmaarse stemmen. Ook Kıvılcım Pınar van de Partij voor de Dieren wist de nodige kiezers aan zich te binden, 181 Alkmaarders kleurden zijn vakje rood. Daarmee ging bijna 9% van de Alkmaarse PvdD-stemmen naar hem; Mohamed Nabih was bij GroenLinks-PvdA-goed voor 5% van de Alkmaarse stemmen.
Ook bij andere partijen was het lokale effect zichtbaar. SP-kandidate Alexandra Spanner haalde 133 stemmen, zo’n 5% van het totaal aantal stemmen dat naar de SP ging. Bij DENK was Ramzy Othman de trekker met 213 voorkeursstemmen, bijna een zesde van de Alkmaarse stemmen op deze partij.
Interessant zijn de verhoudingen bij Lijst 7, Forum voor Democratie. Daar overtrof Alkmaarder David Schaap (20 stemmen) stadsgenoot Jelle Wittebrood (5 stemmen), terwijl Wittebrood als raadslid toch een lokale bekendheid is. Dat er bij Wittebrood ‘Oudorp’ achter zijn naam stond heeft hier mogelijk een rol gespeeld. 4 van de 5 stemmen die Wittebrood kreeg komen ook uit de Ouderper stemlokalen De Oever, Ouderperzand en De Oldeburgh.
Want dat moet niet vergeten worden: de gemeente Alkmaar is meer dan alleen de stad. Dat laat stembureau Bij Zuid in Zuidschermer goed zien. Daar werd BBB de grootste partij, met een derde van de stemmen – toch wel een ander resultaat dan gemiddeld in de gemeente. Dorpsgenoot Ad Baltus nam 14 van die BBB-stemmen voor zijn rekening; in totaal kreeg Baltus in de gemeente Alkmaar 73 stemmen.
Of één van de Alkmaarse kandidaten ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer belandt moet later blijken. Daarvoor zijn uiteindelijk toch de stemmen die elders in het land zijn uitgebracht doorslaggevend.