Bij de gemeente Heiloo moeten ze er zo langzamerhand moedeloos van worden. De Vennewatersweg tussen de Kennemerstraatweg en het sportpark moet op de schop, maar stikstofregels spelen de geplande reconstructie al jaren parten. Een eerder bestemmingsplan voor het werk sneuvelde bij de Raad van State.
En nu wordt een stokje gestoken voor een geitenpaadje dat de gemeente Heiloo wilde bewandelen. Het is de nieuwste overwinning van de Stichting Heilloze Weg: “Er wordt gewoon een vuil spelletje gespeeld.”
De gemeente Heiloo wil al jaren een deel van deze weg opnieuw inrichten omdat hij nu ‘door alle ontwikkelingen in Heiloo de extra verkeersdrukte niet goed aan kan’. Die drukte wordt verwacht door de komst van nieuwe woonwijken en de extra afslag A9. Daarom wil de gemeente onder meer dat er ontsluitingen komen aan de Vennewatersweg voor de nieuwbouwwijken Zuiderloo en Zandzoom. (tekst gaat door onder de foto)
Er kwam in 2020 een nieuwe tunnel die in 2022 al klaar had moeten zijn, maar de Raad van State vernietigde het bestemmingsplan. De herinrichting zorgt voor extra stikstofneerslag. Daarop werd de geplande reconstructie opgesplitst in kleinere projecten, zoals de aanpassing van nutsvoorzieningen en de aanleg van vijf rotondes. Voor de deelprojecten zijn dan afzonderlijke omgevingsvergunningen nodig en die zijn nog steeds niet verleend.
Els Meurs van de Stichting Heilloze Weg verzet zich tegen de aanpassingen aan het wegennet in het zuiden van Heiloo. “Die doorgaande weg vanaf de A9 naar Egmond-Binnen gaat er nooit komen”, zegt ze stellig. “De stikstofregels zijn nog strenger geworden. Door het project in stukjes te knippen, denken ze onder de stikstofnormen te blijven, maar dat is natuurlijk onzin.” (tekst gaat door onder de foto)
Leden van de stichting zagen Liander al bezig met kabels en leidingen aan de Vennewatersweg ter hoogte van de Weegbree: “Dat is dus fout.” Volgens hen kan dat niet als de vergunning nog niet is verstrekt. Daarom stapten ze naar de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord met het verzoek om te handhaven. Die gaf de stichting gelijk en legde het werk voor onbepaalde tijd stil. “Overheden moeten zich ook aan de wet houden”, stelt Meurs. “Ze denken soms dat ze boven de wet staan, maar wij laten ze merken dat dat niet het geval is.”
De stichting verwacht dat de Omgevingsdienst alle activiteiten en werkzaamheden aan de Vennewatersweg in onderlinge samenhang en combinatie beoordeelt. Voorlopig zijn ze blij met deze stopzetting. Als de vergunningen er zijn, stapt de stichting waarschijnlijk opnieuw naar de rechter. “Dat ligt wel in de lijn der verwachting.”
Volgens Meurs speelt de gemeente Heiloo gewoon een vuil spelletje, door te proberen zoveel mogelijk van de reconstructie uitgevoerd te hebben voordat de zaak bij de Raad van State dient. Dat wil Stichting Heilloze Weg zien te voorkomen: “Ze zijn van ons voorlopig niet af.”