Het hoger onderwijs en het bedrijfsleven weten elkaar nog niet altijd goed te vinden, met het gevolg dat studenten niet altijd klaar zijn voor de arbeidsmarkt en het voor werkgevers lastig kan zijn geschikt personeel te vinden. De ontwikkeling van de Technocampus moet dit probleem oplossen. Hiervoor is een intentieverklaring opgesteld, die mede wordt ondertekend door wethouder Pieter Dijkman.
De Technocampus, een initiatief van ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheden, bundelt de krachten en vergroot de samenwerking op het gebied van innovatieve toepassingen in duurzame energie. De campus zal in regio Alkmaar meer banen en duurzame oplossingen opleveren. Het zorgt er verder voor dat jonge hoogopgeleide mensen in de regio blijven of hier juist naartoe komen. Ook Inholland profiteert van het initiatief. De school kreeg al IDEA naast zich gevestigd. Deze ‘incubator voor slimme ideeën’ zoekt commercieel interessante onderzoeksresultaten van Nederlandse kennisinstellingen, MKB-bedrijven en de omgeving om deze in de markt te zetten.
Een prachtig voorbeeld is de Technocampus bij de Universiteit van Leuven, een universiteit met liefst 57.000 studenten (de UvA heeft er 30.400). De focus ligt hier op ICT. De Belgische overheid investeert krap € 30 miljoen per jaar. Kost wat, maar dan heb je ook wat: nu 20 jaar later werken er 1.300 mensen en honderden bedrijven zijn verbonden, waaronder grote jongens als Philips. In Nederland zijn er Wetsus in Leeuwaarden, de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, Entrance in Groningen en Kennispark Twente.
In het najaar worden de afspraken concreet gemaakt en vastgelegd in een convenant. De Alkmaarse Technocampus ligt in lijn met de grote ambities die de regio Alkmaar heeft op het vlak van innovatie en duurzaamheid, waar al vele stappen voor gezet zijn.