Er gonst iets in de regio. En het heeft zes poten. De tijgermug bleek deze week te zijn gesignaleerd in Langedijk, wat volgens kenners slecht nieuws is. Deze ‘exoot’ moet worden bestreden, om te voorkomen dat de tijgermug ook op andere plekken opduikt en ziektes verspreidt. Dinsdagavond bleek dat de mug is ook gezien in Heerhugowaard.
Dat laat een bewoonster van de Rivierenbuurt weten aan Streekstad Centraal. “Als ik hem te pakken krijg zal ik een foto maken”, beloofde Chantal. De Heerhugowaardse nam de bestrijding van het gevreesde beestje voortvarend ter hand, niet veel later kwam de foto en de geruststellende mededeling dat deze tijgermug in ieder geval niemand meer zal steken.
“Hij zat op mijn arm”, vertelt Chantal over haar ervaring met de tijgermug. Tijgermuggen jagen overdag, dus ze laten zich goed zien, anders dan de gewone muggen die vooral in het donker opereren. “Ik kon hem goed zien ja”, bevestigt Chantal. “Die streepjes.” Met verdelgingsmiddelen wist ze het dier onschadelijk maken. Dit exemplaar is niet meer ‘levensvatbaar’.
Sneu voor het diertje zelf misschien, maar toch is dit volgens deskundigen wel goed nieuws. “Dat beest moeten we zo lang mogelijk proberen uit het land te houden”, zei muggenexpert Bart Knols daar vandaag over tegen mediapartner NH Nieuws. “Het is namelijk een heel efficiënte overbrenger van een groot aantal tropische infectieziekten.” Gevallen van zulke infecties in onze regio zijn nog niet bekend, maar de aanwezigheid van de mug is dus zeker zorgwekkend. Al lijkt het gevaar in de Heerhugowaardse Rivierenbuurt dus voor eventjes geweken.