Vrijdagavond werden na een jaar wachten de speciale Vriendenbock-glazen weer gevuld met herfstig gerstenat. De grote Kerk was het podium van de derde editie van ‘Vriendenbock’, een evenement met een stevige knipoog naar het verleden toen bier gewoon in de kerk werd gedronken.
Het jaarlijkse evenement is een initiatief van de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk die zich inzet om gelden bijeen te brengen om restauraties mogelijk te maken en verbeteringen aan te brengen aan het monument.
De Vriendenstichting organiseert Vriendenbock samen met Proeflokaal de Boom, maar ook de Alkmaarse horeca ondernemers leveren een bijdrage. Het systeem is simpel; iedere consumptie tijdens Vriendenbock betekent direct een bijdrage aan de doelen van de stichting. Het is dan ook de bedoeling om, net als bijvoorbeeld bij het Whiskyfestival, dat er geproefd wordt en niet dat er grote hoeveelheden geconsumeerd worden.
Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort, maar ook in Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië wordt het veel gedronken. Het Nederlandse bokbier heeft vanaf de jaren 80 tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met eigen tradities. Het eerste op grote schaal gebrouwen bokbier was dat van de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam, die het in maart 1868 introduceerde.
Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp kon de roep van het gerstenat ook niet negeren. Zijn volledige fotoreportage is op onze Facebookpagina te vinden.