Na meer dan twintig jaar is het woningbouwproject op de hoek van de Heerhugowaardse Zuidtangent en Westtangent weer een stap dichterbij. Tijdens de politieke avond werd gesproken over twee reacties op het bouwplan Woodstone. Omwonenden vinden de gebouwen te hoog, maar met die argumentatie waren de politici buitengewoon snel klaar. “Als we alle projecten in deze tijdspannen gaan doorzetten, hebben we over driehonderd jaar alle woningproblematiek opgelost”, benadrukte fractievoorzitter Jan van der Starre van 50PLUS.
Fractievertegenwoordiger Daan Pheijffer van D66 loopt naar het spreekgestoelte. “Ik begin met een feitje. Dit onderwerp loopt langer dan ik leef”, vertelt de 20-jarige. En dat klopt. Al vanaf 2001 heeft de gemeente een overeenkomst met bouwbedrijf De Nijs om de Tangentlocatie te ontwikkelen. Onderdeel hiervan zijn de gerealiseerde nieuwbouwprojecten aan het Koraal en het terrein naast het Stadsplein (ook bekend onder de naam ‘reservelocatie’, red.). Maar dus ook de hoek van de Zuidtangent en Westtangent. Ongeveer 22 jaar na de eerste overeenkomst is er nog geen schep in de grond gezet.
Waar de meeste bouwprojecten – zeker in Dijk en Waard – binnen enkele jaren gerealiseerd kunnen worden, heeft het project Woodstone niet bepaald de wind in de zeilen. Laten we beginnen in 2016. Het geduld van wethouder Monique Stam begint zo langzamerhand op te raken, schrijven wij in een artikel. De kop: ‘Gemeente naar de rechter om treuzelende projectontwikkelaar’. De gemeente en bouwbedrijf De Nijs konden het bijvoorbeeld lange tijd niet eens worden over de plannen. De Nijs voorzag een mogelijk parkeerprobleem. De voormalige gemeente Heerhugowaard begreep niet waarom na jaren nog steeds niet gebouwd werd in het gebied. Het recept voor een langlopend conflict, maar inmiddels is de lucht weer geklaard. Twee nieuwbouwprojecten zijn al gerealiseerd, en nu wordt dus gesproken over het derde project. Dat wil zeggen opnieuw. Want vanwege de ingediende zienswijzen van omwonenden moet de raad formeel toestemming geven om ondanks de bezwaren te gaan bouwen.
Genoeg over de procedure. Laten we het nog even hebben over de nieuwbouw. Bijzonder aan het plan is dat het om een houtbouwproject gaat. Woodstone bestaat uit vijf gebouwen. Een toren met twaalf verdiepingen en vier gebouwen van zes verdiepingen. Het college heeft gekeken naar de twee reacties. Inwoners zetten hun vraagtekens bij de bezonning van het bouwplan. Het gemeentebestuur stelt dat er op sommige plekken wat minder zonlicht zal zijn, maar volgens het college geldt dat niet voor de huizen van de indieners. De reacties leiden daarom niet tot een ander oordeel over het bouwplan. Ook de lokale politiek lijkt de lijn van het college te volgen. “Ik begrijp de bewoners”, zegt Ben Hoejenbos van de VVD. Maar volgens het raadslid zou het bestemmingsplan ook een kolossaler gebouw mogelijk kunnen maken. “Dan was het dus groter geweest.” Pheijffer benadrukt: “Het zou mooi zijn als we vanavond, in tijden van woningnood, nu toch echt aan de bak kunnen.”