Het warmtenet in de regio wordt steeds verder uitgebreid. Op dit moment worden de buizen voor het warme water in Heerhugowaard aangelegd richting het tuinbouwgebied in het noorden van de stad. Eind dit jaar wordt daar een paprikakwekerij afgesloten van het gas en aangesloten op het duurzame warmtesysteem.
Sinds 2002 wordt door de Alkmaarse HVC, de Huisvuilcentrale, het warmtenet in de regio Alkmaar aangelegd. “Je moet het zien dat we een hele grote cv-ketel hebben: de verbrandingscentrale van HVC in Alkmaar”, legt Robert Crabbendam uit aan mediapartner NH Nieuws. “Daar wordt afval verbrand. Daar komt stoom bij vrij. Daarmee wordt water opgewarmd. Dat stoppen we in buizen en dat gaat naar de klanten.”
“Die klanten gebruiken dat om onder meer het huis of hun bedrijf mee te verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug naar onze installatie. Daar wordt het weer opgewarmd en gaat weer naar klanten toe. Het is een kringloopje”, gaat Crabbendam verder.
De grote winst van het warmtenet is het terugdringen van het gebruik van gas en de uitstoot van CO2. Per 2018 is het warmtenet van HVC volledig groen. De warmte wordt alleen nog geleverd uit biomassa. Daarmee is het Alkmaarse systeem het meest duurzame warmtenet van Nederland.
Inmiddels ligt er twintig kilometer aan buizen onder de grond en zijn er honderden woningen en bedrijven aangesloten in Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard. Onder meer het stadion van AZ en zwembad Hoornse Vaart maken er gebruik van.
Op dit moment wordt er gegraven en geboord langs de Westtangent in heerhugowaard. Eind dit jaar bereiken de leidingen het Alton tuinbouwgebied van Heerhugowaard. De paprikakwekerij van Marcel Numan gaat dan van het gas los. “Ik lever straks een compleet duurzaam product. Rode paprika’s, groen geteeld”, zegt Numan trots.