Woningbouw in duinstreek ligt plat: ‘Dorpen worden onleefbaar als Rijk niet snel met stikstofbeleid komt’

Een bouwrijp terrein gaapt bij Egmond aan den Hoef voorbijgangers aan. De borden vertellen dat het om Bouwproject Delversduin gaat. Het project aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat ligt weer stil. Er wordt door veel Egmonders reikhalzend uitgekeken naar nieuwe woningen, omdat de bevolking vergrijst en de jeugd wegtrekt. Maar stikstof houdt alles tegen. “Door dit kabinetsbeleid kunnen we helemaal niets meer in deze gemeente”, stelt wethouder Ernest Briët: “De boel zit compleet op slot.”

Als de gemeente Bergen nog woningen wil kunnen bouwen, moet er iets grondig veranderen aan het landelijk beleid. Volgens Briët was het vorige kabinet met VVD-minister Christianne van der Wal op de goede weg, maar is deze – nu demissionaire – regering de weg kwijt. De gemeente Bergen heeft naar eigen zeggen behoefte aan duidelijk beleid, waarmee de woningbouw in de Egmonden, Bergen en Schoorl weer op gang komt. (tekst gaat verder onder de foto)

Een oude boom met kronkelende takken op een heuvel met uitzicht op een mistig bosrijk landschap.
Dertig procent van de gemeente Bergen bestaat uit Natura2000-gebied, dat beschermd wordt door stikstofregels. Daardoor ligt de woningbouw volledig stil. (foto: aangeleverd)

Want de leefbaarheid in de dorpen staat volgens Briët zwaar onder druk. Er dreigt door het vertrek van jongere mensen zelfs ontwrichting van de samenleving: scholen krijgen te weinig leerlingen, sportclubs hebben te weinig leden, de brandweer in de dorpen kan geen geschikte vrijwilligers meer vinden. “Alleen nieuwe woningen kunnen zorgen dat er voldoende jonge gezinnen in de regio blijven en onze gemeente vitaal blijft”, stelt de wethouder.

Bergen heeft daarom deze week een brandbrief gestuurd naar minister-president Schoof, die eerder de stikstofcrisis naar zich toetrok en er ‘Chefsache’ van maakte . Hij is voorzitter van een taskforce, maar het kabinet viel voordat er iets concreets uit zijn handen kwam.

De Bergense stikstofwethouder Ernest Briët was voorheen directeur van Landschap Noord-Holland. Hij weet dat de natuur te lijden heeft onder de stikstofdeken die neerslaat in de duinen: “De natuur verschraalt, vegetatie wordt eenzijdiger, insecten en vogels verdwijnen. De stikstofneerslag moet teruggedrongen worden. Een derde van onze gemeente bestaat uit Natura2000-gebied. Dat moeten we koesteren. We vragen daarom niet om het stikstofprobleem voortaan te negeren.” (tekst gaat verder onder de foto)

Egmond-Binnen is een van de dorpen waar bijna geen nieuwe woningen meer kunnen worden gebouwd. (foto: Streekstad Centraal)

Bergen wil speciale aandacht van de regering voor gemeenten zoals Bergen die extra afhankelijk zijn van goed stikstofbeleid vanwege hun ligging nabij Natura 2000-gebieden. Hij noemt nog twee voorbeelden van woningbouwprojecten in de gemeente die met dit kabinetsbeleid voorlopig op de tekentafel blijven: “Bij VV Adelbert in Egmond-Binnen is op zich ruimte voor 150 woningen. Met de huidige beperkingen door regelgeving komen we daar nu niet verder dan vijf woningen.”

En in Schoorl kan voorlopig ook bijna niks, met de Schoorlse Duinen als belangrijk Natura2000-gebied naast de deur. De plannen voor nieuwe woningen bij het dorpscentrum komen voorlopig niet van de grond als er niet gauw nieuw landelijk beleid komt.

Het college vraagt in de brief dan ook niet om een administratief foefje van het kabinet waarmee de stikstofuitstoot voortaan weer genegeerd kan worden. “We willen juist toekomstbestendig kabinetsbeleid om de stikstofdeken te verlichten. Het vorige kabinet had 20 miljard euro uitgetrokken om agrarische bedrijven op te kopen zodat de veestapel kon worden ingekrompen. De agrarische sector is de grootste uitstoter van stikstof. BBB heeft daartegen een blokkade opgeworpen en er is niets voor in de plaats gekomen.” (tekst gaat verder onder de foto)

'Woningmakers' willen sneller bouwen door vermindering regels
Woningbouw in Heiloo. Gemeente Bergen wil van het Rijk een oplossing voor het stikstofprobleem, anders kan dit in Bergen voorlopig niet. (foto: Streekstad Centraal)

Daarom vraagt Bergen om nieuw kabinetsbeleid dat wél iets oplevert om de stikstofuitstoot te verminderen. Briët beseft dat dit kabinet al demissionair is en de volgende verkiezingen naderen. Het is daarom misschien ook wel een signaal aan de kiezer die de vorige keer massaal op partijen heeft gestemd die zich tegen het vorige kabinetsbeleid keerden.

Briët ontkent niet dat dit signaal van de gemeente Bergen misschien ook wel bij de kiezer terecht moet komen. “Het is bijna onmogelijk om de stikstofdeken te verlichten zonder dat het de agrarische sector raakt. En de natuur heeft die verlichting echt wel nodig.”