Het wordt eerder donker buiten. De tijd van fietsen zonder jas is echt voorbij en de goedheiligman komt bijna het land in. Ja, het najaar is weer een feit. Dus koud buiten en hopelijk wat warmer binnen in huis. Maar dat kost geld, geld dat er in sommige gezinnen simpelweg niet is. Gelukkig is er dan de energietoeslag. Gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het minimum kunnen daar aanspraak op maken. Maar dat vindt Dijk en Waard niet voldoende en gaat een stapje verder.
“Het is vooral maatwerk. Het kan niet zo zijn dat je één procent boven de norm een stuk minder geld krijgt”, vertelt wethouder Gerard Rep. We spreken hem in het gemeentehuis. Met zijn jarenlange ervaring in het sociale domein voelt Rep zich thuis in Dijk en Waard. “En als gemeente met bijna honderdduizend inwoners mogen we ook meepraten bij minister Carola Schouten. Dat verschil is mega met Langedijk of Heerhugowaard.” Vanaf deze maand betaalt Zaffier de energietoeslag voor inwoners van Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. Landelijk gezien krijgen mensen tot 120 procent van het sociaal minimum de toeslag. Maar in Dijk en Waard kunnen inwoners tot 150 procent geld krijgen. “Niet het volledige bedrag”, benadrukt Rep. “Tot 120 procent is het 1.300 euro en tussen 120 en 150 procent 650 euro. Het is vooral maatwerk. Het kan niet zo zijn dat je één procent boven de norm een stuk minder geld krijgt.”
Als het aan Rep ligt moet iedereen meekunnen doen. Hoog of laag salaris, vermogend of niet. “Mijn belang is het dat de inwoners van Dijk en Waard het goed hebben. Daar doen we als gemeente alles aan.” Maar toch gaat dat niet altijd helemaal goed. De regelingen zijn er wel, maar mensen meldden zich maar zelden aan – was dit voorjaar nog de boodschap van de wethouder. De kern van ons artikel van april: naar verwachting zouden honderden Dijk en Waarders te maken hebben met geldzorgen, maar er melden maandelijks slechts enkele inwoners voor ondersteuning. “Je zou daardoor kunnen zeggen dat weinig mensen hulp nodig hebben, maar daar geloof ik niet in”, vertelde Rep.
Schaamte en wantrouwen richting de overheid zag Rep als mogelijke oorzaak voor de weinige aanvragen. Maar een half jaar later lijkt het tij gekeerd te zijn: de pilot van het Armoedebeleid draait inmiddels al wat langer en steeds meer mensen maken gebruik van de verschillende regelingen. Als voorbeeld noemt Rep de bijzondere bijstand. “Hiermee kunnen inwoners bijzondere kosten vergoed krijgen die ze niet van een uitkering of loon kunnen betalen. Neem bijvoorbeeld een eigen bijdrage of wasmachine die kapotgaat.” Maar denk naast de bijzondere bijstand ook aan de DijkenwaardPas. Inwoners met een laag inkomen kunnen daarmee toch terecht bij een museum, vereniging of bioscoop. (Tekst gaat verder onder de foto)
Maar ook valt er een kanttekening te plaatsen bij de gedachten rondom het armoedebeleid van de verschillende gemeenten. Het klinkt namelijk nobel om mensen met een kleine beurs te helpen, maar daar zijn ook regels aan verbonden. Wethouder Gerard Rep waarschuwt tijdens politieke avonden geregeld voor ‘inkomenspolitiek’. Dat is namelijk aan Den Haag en niet aan Dijk en Waard. Kortom: ook het minimabeleid van gemeenten heeft zo zijn grenzen. Wordt de energietoeslag langzamerhand ook het bedrijven van inkomenspolitiek? Rep antwoordt: “Nee, we zien de energielasten als een vorm van bijzondere kosten. En voor bijzondere kosten kan je de bijzondere bijstand aanvragen.”
Van de lokale voetbalclub tot een gesprek met de pers, u legt graag uit wat het armoedebeleid inhoudt. Maar wat is nou eigenlijk de kern van uw boodschap? “Onze oproep is: iedereen die denkt binnen de norm van 120 tot 150 procent van het sociale minimum te vallen, bel met Zaffier en maak een afspraak.”