Zuidschermer in actie, politiek wil niet alleen toekijken: “Maken ons hier sterk voor”

“Had ik onderwijsbevoegdheid, dan deed ik het”, “Niks voor jou?”, “Het is wel ver reizen…” Een greep uit de vele, vele reacties die binnenkwamen na het bericht dat de Michaëlschool in Zuidschermer twee nieuwe leerkrachten zoekt. Worden die vóór 1 januari niet gevonden, dan is het over en uit voor de dorpsschool met 33 leerlingen. “Die leerkrachten móeten er komen. Ik hoop dat ze ‘t redden.”

Ook de Alkmaarse politiek heeft kennis genomen van de dreigende sluiting en van de grote actiebereidheid van de dorpelingen. Ouders willen de school koste wat kost openhouden, een wens die politici goed begrijpen – maar tegelijk zijn de middelen die de gemeente daarvoor heeft beperkt. “We gaan over gebouwen, niet over het bestuur van scholen”, zegt Ben Bijl, fractievoorzitter van BAS, nuchter.

BAS is ook de partij van de wethouder voor onderwijs, Jasper Nieuwenhuizen. Met hem staat Bijl in nauw contact over deze kwestie. “Maar ik spreek nu als fractievoorzitter”, benadrukt hij. Dat geeft Bijl ook iets meer ruimte in het gesprek, hij is zelf geen lid van het college. Dat het onderwerp hem aan het hart gaat is duidelijk: “Ik heb ook gelijk gevraagd: Jasper, wat kunnen we doen?” (tekst gaat door onder de foto)

Ben Bijl. (foto: Streekstad Centraal)

 

Maar de middelen van de politiek zijn beperkt. “De school is in een situatie gekomen waar de gemeente niet veel grip op heeft”, zegt Bijl. Want dat er twee leerkrachten zijn vertrokken, en ook nog de directeur, dat is uiteraard wel een serieus probleem. De kwaliteit van het onderwijs komt in het geding, dat was voor scholenkoepel Blosse het argument om de school te sluiten. “Dat is het eerste en grootste probleem”, beklemtoont Bijl. “Die leerkrachten moeten er komen.” Hij sluit zich dus aan bij de oproep die ouders ook al deden: solliciteer, laat weten dat je interesse hebt – en red een school.

Mensen uit de sector waar Streekstad Centraal ook mee sprak zien dat tegelijk somber in: “Er zijn overal tekorten.” Leerkrachten zijn niet eenvoudig te vinden in Nederland. Maar de unieke werkplek die de Michaëlschool biedt, met kleine ‘combinatieklassen’ en veel persoonlijke aandacht, kan voor leerkrachten wel bijzonder aantrekkelijk zijn. De grote klassen waar scholen in de stad mee kampen zijn op de Michaëlschool voorlopig in ieder geval níet te verwachten. “Het is echt een heel leuke school”, benadrukken ouders nog maar eens. (tekst gaat door onder de foto)

Het karakteristieke schoolgebouw in Zuidschermer.

“Dit probleem is wel breder”, ziet Ben Bijl. “Dit speelt eigenlijk in alle dorpen.” Lerarentekorten, voorzieningen die verdwijnen, de kroeg die zelden nog open is: het staat met elkaar in verband en het baart Bijl zorgen. “We moeten in onze gemeente de dorpenvisie zo snel mogelijk oppakken. Bouw er een straatje bij. Zorg ervoor dat er gezinnen komen wonen.” Dat houdt dorpen leefbaar. Maar voor gezinnen verliest Zuidschermer wel veel van z’n bekoring als de school er dicht gaat.

“Daarom willen we perspectief bieden”, vindt Bijl. “Als leerkrachten zich melden, dan moeten wij meteen stappen zetten.” Voor die geïnteresseerden die nu nog reageren dat Zuidschermer wel ‘ver reizen’ is, kan huisvesting een oplossing zijn. Daar wil BAS zich in ieder geval hard voor maken. “Ze hebben onze steun nodig”, erkent hij. “Dat begrijpen wij.” Maar de school met een druk op de knop van verder voortbestaan verzekeren, dat kan hij niet.

Of er komende weel ook al echt sollicitatiebrieven op de mat van scholenkoepel Blosse liggen is op dit moment nog niet bekend. Duidelijk is in ieder geval dat de tijd dringt.