De aanleg van de tunnel onder het spoor dat nu nog de Zuidtangent kruist wordt uitgevoerd door Hegeman Bouw & Infra. Aanvankelijk zou de tunnel iets meer dan 38 miljoen euro kosten, maar Dijk en Waard moest daar recent nog 8,7 miljoen euro bijleggen. De gunning van het contract is dinsdag definitief geworden. “Met deze belangrijke mijlpaal vieren we de start van de grootste ingreep in de ontwikkeling van het Stationsgebied”, vertelt wethouder Nils Langedijk.
Een doorslaggevende schakel in een ambitieus project. Dat is hoe het gemeentebestuur kijkt naar de spooronderdoorgang op de Zuidtangent. Want hoewel de tunnel door de jaren heen duurder en duurder werd, droogden de motivaties om de huidige situatie te veranderen niet op. Het plan voor de tunnel behoort tot de visie voor het Stationskwartier. De komende jaren worden honderden woningen in het gebied gebouwd en gaat het NS-treinstation op de schop. De aanleg van de spooronderdoorgang maakt die ontwikkelingen mede mogelijk, stelt Langedijk. “Het gebied is een stedelijk vervoersknooppunt in ontwikkeling. Hier komt een nieuwe woonwijk met veel voorzieningen, vlakbij het station en in een waterrijke groene omgeving. Een unieke combinatie.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Volgens Langedijk had de Dijk en Waardse gemeenteraad ‘weinig andere keuzes dan het extra krediet toe te kennen’, maar dat ging tijdens de politieke avond wel met de nodige kiespijn. “Het gaat om een hoop geld en doet financieel ook wel pijn”, benadrukte raadslid Perry Stet van D66 tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige maand. Toch stemde ook zijn partij voor een extra krediet. Alleen BVNL en 50Plus uitte openlijk kritiek op de noodzaak van het project. Fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL sprak over ‘de weggeefshow 3.0’. “Dit onderwerp had debatten moeten opleveren. Het is een van de grootste opgaven, maar we doen alsof het niet anders kan.”
Maar ondanks de vele vragen aan het college kwam de toestemming voor een extra krediet. De spoorwegovergang aan de Zuidtangent zal van 1 mei volgend jaar tot 31 december 2025 afgesloten zijn voor alle verkeer. Hegeman Bouw & Infra spreekt van een ‘ontzettend gaaf project’. “In een omgeving waarvan je de potentie ruikt”, benadrukt realisatiemanager Roelof Mulder. “Hoewel de bouw niet zonder hinder voorbij zal gaan, doen we ons uiterste best om de bouwperiode zo kort mogelijk te houden. En natuurlijk als we klaar zijn Heerhugowaard een onderdoorgang te geven waar men trots op kan zijn.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Overigens kunnen we dit artikel niet besluiten zonder ook even aandacht te geven aan een mogelijke Europese subsidie. Een paar maanden geleden werd een aanvraag van de gemeente voor bijna vijftien miljoen euro afgewezen door Europa. Hoewel het een duidelijke ‘nee’ was, rekent wethouder Langedijk toch nog op een ‘ja’. “We hebben ervan geleerd om de subsidie meer in corridorniveau te beschouwen.” De wethouder bedoelt hiermee dat de aanvraag ingediend gaat worden in het kader van de spoorverbinding tussen Amsterdam en Heerhugowaard. “Dus niet als losstaand project, maar binnen de Zaancorridor.” Het is niet duidelijk wanneer Dijk en Waard opnieuw een subsidieaanvraag gaat doen. Eerder kregen Alkmaar, Dijk en Waard, Zaanstad en Vervoersregio Amsterdam al een bedrag overgemaakt voor de voorbereidingen van de werkzaamheden aan diverse tunnels.