Brouwerij Egmond moet zich bij Hoeve Overslot voortaan richten op hapjes en gerechten: “Einde proeflokaal”

Mensen zitten buiten een bakstenen gebouw met oranje dak pannen, omringd door geparkeerde fietsen langs een smalle geplaveide weg op een zonnige dag in een landelijke omgeving.

Het mag gerust opmerkelijk worden genoemd wat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld rond het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef. Het Sancti Proeflokaal van Brouwerij Egmond werd geëxploiteerd zonder vergunning die wél hoort bij de wettelijke eisen voor zo’n horecazaak. Omwonenden die geluidsoverlast ondervonden van de terrassen klopten daarvoor tevergeefs aan bij de gemeente Bergen. De rechter bleek nodig om een einde te maken aan de illegale situatie.

Het proeflokaal van Brouwerij Egmond moest na de uitspraak van de rechter meteen de deuren sluiten. De terrassen bleken illegaal en er mocht op basis van de verleende ontheffing bovendien geen proeflokaal worden gedreven in Hoeve Overslot. Toch liet de gemeente Bergen deze situatie maandenlang voortbestaan, ondanks vele klachten van omwonenden. (tekst gaat verder onder de foto)

Mensen zitten op een terras met tafels en stoelen voor een gebouw met een rood pannendak op een zonnige dag.
Het beruchte terras van Sancti Proeflokaal aan de achterzijde van Hoeve Overslot waar omwonenden veel geluidsoverlast door ondervonden. (foto: Streekstad Centraal)

Verantwoordelijk wethouder Ernest Briët heeft moeite de volgens de rechter gemaakte fouten te erkennen: “Wij dachten het goed gedaan te hebben, maar daar denkt de voorzieningenrechter anders over. Met terugwerkende kracht hadden we eerst de juiste horeca-vergunning moeten afgeven. De rechter heeft ons teruggefloten.”

Heel snel kwam de gemeente deze week met een nieuwe restaurantvergunning voor het hernoemde ‘Proeverij Egmond’. Met strengere regels en zonder terrasgebruik. Het nieuwe concept richt zich meer op het aanbieden van hapjes en eten, en minder op het schenken van alcohol. Briët benadrukt dat het terras voorlopig gesloten blijft: “We kijken nu naar aanpassingen om het terras mogelijk later weer open te stellen, maar voorlopig is die vergunning ingetrokken.” (tekst gaat verder onder de foto)

Buitentafereel met een houten tafel waarop een plank met meerdere proefglazen bier staat en een bord met snacks, omringd door groen gras en bomen op een zonnige dag.
Brouwerij Egmond had de horecazaak speciaal geopend om te dienen als proeflokaal voor de eigen abdijbieren van de brouwerij. (foto: Streekstad Centraal)

Het kan nogal frappant worden genoemd: Brouwerij Egmond, de brouwerij van abdijbieren zoals Sancti Adalberti, zocht jarenlang naar een plek waar vooral de eigen bieren kunnen worden uitgeserveerd en geproefd. Volgens de wet kan dat daar echter niet: noch met de oude, noch met de nieuwe vergunning. Of Brouwerij Egmond dat nu wil of niet, de horecazaak zal de nadruk moeten leggen op het serveren van hapjes en gerechten.

Volgens wethouder Ernest Briët gaan ze dat in het nieuwe bedrijfsconcept ook doen, en beloven ze het proeven van alcoholische dranken minder centraal te stellen. Ze hebben daarom meteen het woord ‘Proeflokaal’ in hun naam losgelaten. ‘Proeverij Egmond’ is de nieuwe naam. (tekst gaat verder onder de foto)

Man in wit overhemd staat voor een kleurrijk abstract schilderij met blauwe en gele tinten.
Wethouder Ernest Briët: “We hebben geen fouten gemaakt, maar het had wel beter gemoeten. (foto: Streekstad Centraal)

De gemeente komt volgens de wethouder binnenkort met plannen om de voorzijde van de Proeverij opnieuw in te richten, waardoor daar meer ruimte ontstaat voor een terras. Als het terras aan de achterzijde kleiner wordt of wegblijft, ervaren omwonenden volgens Briët wellicht veel minder overlast en is het voor de exploitant toch rendabel, zo hoopt de wethouder. “Het moet sowieso meer naar een restaurantmodel, wat binnen het bestemmingsplan past.”

Jaap Bond, de nieuwe waarnemend burgemeester, ondertekende dinsdag de vergunning. Volgens hem heeft de gemeente wel degelijk een fout gemaakt door een minder passende vergunning te verlenen. “Met terugwerkende kracht hadden we eerst de juiste vergunning moeten afgeven en dan kijken hoe het zich ontwikkelt voordat we eventueel een terrasvergunning geven. De rechter heeft ons teruggefloten, maar hiermee hopen we alles rechtgezet te hebben, voor omwonenden en exploitant,” zei Bond. (tekst gaat verder onder de foto)

Mensen genieten van drankjes op een zonnig terras, omgeven door bomen en een rustige straat met geparkeerde fietsen.
Het terras aan de voorzijde afgelopen zomer, voordat de rechter de horecazaak sloot. Hier wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht, zodat er misschien in de toekomst een groter terras mogelijk is. (foto: Streekstad Centraal)

Wethouder Briët denkt daarentegen niet dat de gemeente fouten heeft gemaakt, “maar het had wel beter gemoeten”. Gevraagd naar een toelichting daarop, stelt de wethouder dat het aan de exploitant is om binnen de toegestane ruimte te opereren. Maar hij lijkt te erkennen dat de impact en overlast voor omwonenden serieus is onderschat. “Er waren klachten over geluidsoverlast, vooral van het terras, en dat is in de ogen van de omwonenden best ernstig geweest. Het is wellicht onderschat hoeveel impact de activiteiten zouden hebben.”

Wethouder Briët gaf aan dat gesprekken met omwonenden hebben plaatsgevonden, maar dat de direct klagers vanwege strenge voorwaarden niet mee wilden doen aan overleg. Dat heeft er mee te maken dat er nog een juridische procedure loopt. Briët: “We willen graag uit deze impasse komen en zoeken naar een oplossing waar exploitant en buurtbewoners zich in kunnen vinden. Het is topprioriteit.”