De gemeente Dijk en Waard heeft verschillende panelen van de tentoonstelling OUDROZE weggehaald. De expositie vertelt het verhaal van 29 oudere LHBTIQA+-personen, maar volgens Dijk en Waard ontstaan discussies en beschuldigingen over de gemeenschap. Kunstenaar Ernst Coppejans heeft er geen goed woord voor over. “Ik vind het eerlijk gezegd een zwaktebod van de gemeente. Een bijzondere zaak.”
Ze durfden openlijk voor hun seksualiteit uit te komen. De homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen die hun verhaal vertellen op het Heerhugowaardse Stadsplein. Ook bekendere personen als schrijfster Xaviera Hollander, choreograaf Frank Sanders en presentator Hans van der Togt zijn geportretteerd. Een week na de officiële onthulling wordt heftig gereageerd in tal van Heerhugowaardse Facebookgroepen. Met name enkele verhalen over hoe de nog jonge hoofdrolspelers contact kregen met meerderjarige mannen. (tekst gaat verder onder de foto)
Reden voor de gemeente Dijk en Waard om twee panelen weg te halen. Zonder kunstenaar Ernst Coppejans van tevoren in te lichten. “Ik heb niks van de gemeente gehoord. Van niemand”, vertelt Coppejans aan Streekstad Centraal. “Er wordt niks gepromoot met deze borden, zeker als het gaat om wat strafbaar is.” Volgens Coppejans is de gevoeligheid onderdeel van een grotere discussie: “Ik ken de reacties van tegenwoordig op minderheden wel. Er waait een extreemrechtse wind, het is allemaal zo intolerant.”
Het project OUDROZE is ruim twee jaar her en der in het land te zien. Van Drachten tot Roermond en van Alkmaar tot Venlo. Maar dus ook de gemeente Dijk en Waard. En wethouder Ester Leibbrand was daar trots op. “We zullen onverminderd aandacht blijven vragen voor de gelijkwaardigheid van onze burgers. Dat doen we voor iedereen die zich niet veilig of geaccepteerd voelt vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, achtergrond, religie of geaardheid.”
Maar hoe blij de wethouder vorige vrijdag nog was, daar lijkt deze vrijdag nog maar weinig van over. Coppejans heeft er twee woorden voor: bijzondere zaak. “Want dat is het. Dit is nog nooit eerder gebeurd met de tentoonstelling. Ook niet in het buitenland. Het gaat echt niet de goede kant op. De tentoonstelling is gemaakt met liefde en vertelt over de rol die deze mensen hebben gehad. Een eerbetoon.” (tekst gaat verder onder de foto)
En juist omdat het een eerbetoon is, zijn de twee panelen weggehaald, stelt gemeentewoordvoerder Ronald Groot. “De borden zijn weggehaald in samenspraak met de LHBTIQA+-gemeenschap. Omdat er meerdere discussies plaatsvinden. Op sommige onderdelen van de discussie wil de gemeenschap zich niet identificeren.” Groot benadrukt: “De tentoonstelling wijzen we niet af, wel de discussie die er ontstaat.” Dat de kunstenaar niet is ingelicht, berust volgens de zegsman op een samenloop van omstandigheden. “Hij was geloof ik in gesprek, maar ik heb niet gebeld.”
Fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL diende donderdag nog vragen in bij het gemeentebestuur. Naar eigen zeggen schrok ze door teksten. “Ik ben helemaal niet bekrompen, maar we hebben het hier wel over de publieke buitenruimte”, vertelt ze. Bosscher begrijpt de beslissing om de borden weg te halen, maar denkt dat er nog wel een aantal andere panelen weggehaald zullen worden. “Kinderen spelen bij de fonteinen en dit hoort daar gewoon niet thuis. Als ouder wil je zelf de opvoeding geven. Dit vind ik niet gepast. Het is een miskleun van de wethouder. Het leeft enorm.” (tekst gaat verder onder de foto)
Coppejans laat de situatie na ons belletje maar even bezinken. “Ik ben wel benieuwd wie er allemaal nog gaan bellen”, lacht hij. Of hij stappen gaat ondernemen? “Ik weet het niet, maar ik neem aan dat ik nog wel gebeld word door de gemeente. Ooit, haha. Nogmaals ik vind het een bijzondere zaak. Ik doe dit samen met de stichting Open Mind. We gaan wel zien hoe het verder loopt.” (hoofdfoto: Streekstad Centraal)