Lars Voskuil legt weliswaar zijn taken neer, officieel is hij nog wel de burgemeester van Bergen. Maar dan wel één met een motie van wantrouwen achter zijn naam. Hoe het nu verder zal gaan is ongewis. Formeel kan de gemeenteraad een burgemeester niet zomaar ontslaan. “We vinden het verschrikkelijk voor Lars Voskuil zelf”.
“Als je concludeert dat iemand zijn werk niet naar behoren heeft uitgevoerd, dan moet je je afvragen of je nog verder met elkaar kunt”, legt raadslid Mariëlla van Kranenburg uit in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. “Het vertrouwen dat het nog goed zou komen was er absoluut niet.” Van Kranenburg is ook voorzitter van de onderzoekscommissie.
In 2022, net na de gemeenteraadsverkiezingen, stapte in Bergen wethouder Valkering op. De positie van Klaas Valkering was onhoudbaar nadat was gebleken dat er een CDA campagnebrief was verspreid met daarop het logo van de gemeente Bergen. Burgemeester Lars Voskuil noemde dat toen ‘een poging tot misleiding’, al zei hij ook dat Valkering er volgens hem niet van geweten had.
Wat maanden daarna kwam naar buiten dat diezelfde Klaas Valkering belangrijke toezeggingen aan externe partijen had gedaan namens de gemeente, maar nádat hijzelf al afgetreden was. Een netelige kwestie. Burgemeester Voskuil zou ook toen afwachtend zijn geweest. (tekst gaat door onder de foto)
Die houding kwam hem dinsdagavond duur te staan. De gemeenteraad toonde zich bij uitzondering eensgezind: een motie van wantrouwen, ingediend door D66, kreeg unanieme steun. Daarna zat er voor Voskuil niets anders op dan zijn burgemeesterstaken neer te leggen.
Dat was zeker geen eenvoudig besluit, benadrukt Van Kranenburg. “Wij vinden het verschrikkelijk voor Lars Voskuil zelf, maar we moeten het los zien van de persoon.”
Eigenlijk kán een gemeenteraad een burgemeester niet zomaar ontslaan. Dat bevestigt de provincie: “De raad kan de koning wel aanbevelen de burgemeester te ontslaan.” Want zo werkt dat in Nederland: de koning benoemt burgemeesters en hij geeft ze hun ontslag. De procedure kan zo’n drie maanden in beslag nemen. (tekst gaat door onder de foto)
De afhandeling van de kwestie-Valkering neemt ondertussen ook nog tijd in beslag. De onderzoekscommissie adviseerde Bergen vorige week om aangifte te doen tegen Klaas Valkering. Dat zal ook gaan gebeuren, bevestigt Van Kranenburg: “Ik ga dat zo snel mogelijk doen, samen met de griffier.”
En dan is er ook nog de gemeentesecretaris, Martijn Schroor. Die moet ‘wegwezen’, klonk het gisteren fel op straat in Bergen. Maar dat is niet aan de raad, nuanceert Van Kranenburg. “Hij is in dienst van het college”, zegt ze daarover. “Maar de conclusies over zijn handelen zijn ook niet mals.”
De gemeente Bergen wordt al langer geplaagd door een gebrek aan vertrouwen. Toen burgemeester Lars Voskuil in 2021 aan zijn nieuwe baan begon, was het nou juist zijn wens om iets te kunnen doen aan dat wantrouwen. Nu is hij zelf dus onderwerp van discussie en kleeft zijn naam aan de reeks politieke crises die de Bergense politiek vaak verscheurt, maar soms ook verenigt.