Provincie koopt manege en stikstofrecht: nieuwe hoop voor woningbouw en A9-afslag Heiloo

Landschap met een kronkelende rivier, groene grasvelden en een dramatische bewolkte hemel met zonnestralen die door de wolken breken.

Het is zover: er is eindelijk iets gestort in de provinciale stikstofbank. Het zijn felbegeerde rechten om stikstof uit te stoten, waarmee bouwprojecten weer groen licht kunnen krijgen. Het is te danken aan de provincie Noord-Holland die een manege aankoopt met 23,5 hectare grond in de Engewormer, een polder in de gemeente Wormerland. Mogelijk kunnen die nu gebruikt worden om na tien jaar vertraging een afslag aan te leggen in de A9 bij Heiloo-Zuid. Maar volgens de provincie mag er in Heiloo nog niet worden gejuicht.

“Het staat niet vast dat deze stikstofrechten aan de afslag A9 worden toegewezen”, stelt een provinciewoordvoerder bij navraag. Ze bevestigt wel dat de aankoop van de manege en de landerijen iets oplevert voor de provinciale stikstofbank. Of dat de volledige stikstofuitstoot van de manege is of slechts een deel, dat kan de woordvoerder helaas niet verduidelijken.

De nieuwe afslag Heiloo in de snelweg A9 staat wel in het Haarlemse coalitieakkoord ‘Verbindend vooruit’, dat de provinciale bestuurders van BBB, VVD, GroenLinks en PvdA met elkaar hebben afgesproken. (tekst gaat verder onder de foto)

Tractor met mesttank op een grasveld met windmolen op de achtergrond.
Veel stikstofuitstoot heeft te maken met de veestapel en de mestproductie in de agrarische sector. (foto: Streekstad Centraal)

Daarom hebben provinciebestuurders de wethouders in Heiloo beloofd dat het project prioriteit heeft voor Noord-Holland, omdat de sterk gewenste bouw van 1300 woningen in de wijk Zandzoom ermee samenhangt. De provincie Noord-Holland zou samen optrekken met Heiloo om ergens in de provincie stikstofrechten te vinden, die kunnen worden ingezet om de nieuwe aansluiting op de A9 te kunnen aanleggen

Voor de aanleg van de aansluiting op de A9 bij Heiloo is een nieuw bestemmingsplan nodig, nadat het vorige bij de Raad van State sneuvelde. Zo’n bestemmingsplan kan pas naar de gemeenteraden van Heiloo, Alkmaar en Castricum als er een oplossing is gevonden voor de hogere stikstofuitstoot die het extra verkeer veroorzaakt. Heiloo moet daarom op zoek naar stikstofrechten van bedrijven die met hun bedrijfsvoering willen stoppen en de stikstofrechten aan anderen kunnen overdragen.

Vorige maand liet wethouder Rob Opdam weten dat Heiloo ergens in Noord-Holland drie “contractpartners” had gevonden. Dit zijn veehouderijen die hun veestapel inkrimpen en daardoor stikstofrechten overhouden. Heiloo zou met deze boeren “in gesprek” zijn om deze stikstofrechten over te nemen.

Maar bronnen meldden Streekstad Centraal daarna dat stikstofrechten via de Provincie Noord-Holland worden verworven, en dan eerst in een provinciale stikstofbank worden gestopt. De stikstofbank is in het leven geroepen om ontwikkelingen mogelijk te maken, maar de bank is al sinds de oprichting blut. (tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Rob Opdam belooft herhaaldelijk dat er snel een oplossing komt voor de problemen die de aanleg van de aansluiting op de A9 bij Heiloo tegenhouden. (foto: NH)

Nu er eindelijk iets in wordt gestort, bepaalt de provincie welk project de hoogste prioriteit krijgt. De aansluiting op de A9 staat in het coalitieakkoord, maar er zijn meer belangrijke projecten die reikhalzend ernaar uitkijken om van het stikstofslot te gaan.

Dat de aankoop van de manege en de landerijen in de Engewormer nu iets oplevert voor de stikstofbank, mag bijzonder worden genoemd. In een persbericht licht de provincie toe dat de vergunning voor stikstofuitstoot van de manege na de aankoop wordt ingetrokken. Dat moet bijdragen aan “het versterken en herstellen van de natuur in het Wormer- en Jisperveld, waar de Engewormer deel van uitmaakt”, stelt de provincie.

Hoe de natuur zich hier kan herstellen als het recht om stikstof uit te stoten via de stikstofbank wordt overgeheveld naar andere projecten zoals de A9-afslag, kon de provincie dinsdag niet toelichten.